A szaúd-arábiai hatóságok megmutatták, hogy teljesen hidegen hagyja őket az élet és az emberi jogok tisztelete, miután egy nap alatt kivégeztek 47 embert – jelentette ki az Amnesty International.

A kivégzettek között volt a prominens síita hitszónok Nimr-al Nimr, akit egy rendkívül tisztességtelen és politikailag motivált perben ítélt el a Speciális Büntetőbíróság (SCC). Az ő, illetve három másik síita aktivista kivételével a többi halálraítéltet az al-Kaidával való kapcsolatuk miatt végezték ki.

„A szaúdi hatóságok a terrorizmus elleni harccal és a nemzetbiztonság megerősítésével indokolták a kivégzéseket. Azonban, elsősorban Nimr al-Nimr megölése azt mutatja, hogy a halálbüntetést használják – a terrorizmus elleni harc nevében – eszközül az ellenzékiekkel való leszámolásra” – mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

Nimr-al Nimr élesen kritizálta a szaúdi kormányt, és a hét aktivista közé tartozott, akiknek a halálbüntetését az év legelején hagyta helyben a bíróság. Mindannyiukat azért tartóztatták le, mert 2011-ben részt vettek az ország főleg síiták lakta keleti tartományában egy tüntetésen, és politikai reformokat sürgettek az országban.

„Véres nap a mai, amikor a szaúd-arábiai hatóságok kivégeztek 47 embert, többeket közülük egyértelműen tisztességtelen tárgyalások után. Gyalázatos és jóvátehetetlen igazságtalanság embereket olyan eljárások alapján kivégezni, amelyek tisztessége nagyon is megkérdőjelezhető. A szaúdi hatóságoknak végre meg kell hallaniuk az egyre erősödő nemzetközi kritikákat, és véget kell vetniük a kivégzéseknek” – hangsúlyozta Philip Luther.

A halálraítéltek között volt Ali al-Nimr, a hitszónok unokaöccse, aki szintén részt vett a tüntetéseken, illetve Abdullah al-Zaher és Dawood al-Maroon, akik még nem múltak el 18 évesek, amikor letartóztatták őket.  A halálos ítéletet esetükben is tisztességtelen tárgyalások után hozták. Állításuk szerint megkínozták őket és embertelenül bántak velük. Mindhármukat bármikor kivégezhetik.

„Az első lépésnek annak kell lennie, hogy azonnal biztosítják, kiskorúként elkövetett állítólagos bűncselekményekért nem végzik ki őket.”

A nemzetközi jog tiltja a halálbüntetés alkalmazását kiskorúak esetében.

Szaúd-Arábia hosszú ideje az egyik legtöbb embert kivégző országok között szerepel a világon. 2015. január és november között legalább 151 embert végeztek ki, 1995 óta a legtöbbet egy év alatt.

Sok esetben a vádlottak nem vehetik igénybe ügyvéd segítségét, más esetekben pedig kínzás és más kegyetlen, embertelen bánásmód hatására tett „beismerő vallomásaik” alapján ítélik el őket.

Az Amnesty International ellenzi a halálbüntetés alkalmazását minden esetben, függetlenül attól, hogy ki a vádlott, milyen bűncselekményről van szó, ártatlan vagy bűnös-e az illető, illetve milyen módszerrel hajtják végre a halálos ítéletet.