A kormányoknak védelmet kell biztosítaniuk a migránsok számára, akik ugyanazokon az utakon menekülnek és ugyanazoknak a bántalmazásoknak vannak kitéve, mint a menekültek – mondta az Amnesty International a Nemzetközi Migráns Napon.

A migránsok Délkelet-Ázsiában különösen sebezhetőek voltak ebben az évben. 2015 májusában Myanmarból és Bangladesből származók ezrei szenvedtek el borzalmas visszaéléseket a Bengáli-öbölben és az Andamán-tengeren lévő hajók legénysége által. Visszaélések, köztük gyilkosságok, verések, embertelen és megalázó körülmények közötti fogvatartás áldozatává váltak.

A thai hatóságok embercsempészeken való rajtaütését követően a legénység távozott migránsokat és menekülteket magukra hagyva a tengeren. Akik megmenekültek, végül ideiglenes menedéket kaptak Indonéziában és Malajziában.

“Míg a világ figyelme a 2015-ös globális menekültválságra irányult, addig a migránsok jórészt láthatatlanok maradtak” – mondta Champa Patel, az Amnesty International délkelet-ázsiai igazgatója. “A migránsok gyakran a rendkívüli szegénység és különböző nehézségek miatt kénytelenek elhagyni otthonukat, melyek a méltóságteljes élet iránti reményeiket lehetetlenné teszik.”

“Csak úgy, mint a menekültek, ők is ki vannak téve az emberkereskedők kizsákmányolásának, a fogvatartásnak és a veszélyes és szabálytalan útvonalakon bekövetkező halálnak.”

Délkelet-Ázsia

A régió kormányai továbbra is a bűnüldözést tartják elsődlegesnek, még akkor is, amikor a migránsok és menekültek továbbra is halálos tengeri utakra indulnak az Adamán-tengeren és a Bengáli-öblön keresztül, ahelyett hogy azok biztonságával foglalkoznának, akik megkísérlik az átkelést.

Az Amnesty International felszólítja a délkelet-ázsiai kormányokat, hogy konkrét intézkedéseket léptessenek életbe az úton lévő migránsok biztonsága és védelme érdekében.

Közép-Amerika és Mexikó

Az Amnesty International felszólítja a mexikói kormányt, hogy védje meg a Közép-Amerikából az Egyesült Államok felé útra kelő migránsokat – ez a világ egyik legveszélyesebb útvonala.

A migránsok többsége, köztük sok kísérő nélküli gyermek próbálja meg elérni az Egyesült Államokat Közép-Amerikából, az extrém erőszak és szegénység elől menekülve. A migránsok kénytelenek megrázó utakat vállalni, ahol különféle visszaéléseknek, köztük emberrablásnak, erőszakos eltűntetésnek, nemi erőszaknak és gyilkosságnak vannak kitéve.

A mexikói kormány által 2013-ban létrehozott Törvényszéki Bizottság jó irányba tett lépés, de mindez nem elég. A 2010-ben és 2012-ben a Mexikó észak-keleti részén lévő Tamaulipas és Nuevo León államban történt migráns mészárlások ügyében folytatott nyomozás siralmasan lassú, és a folyamatban lévő emberrablásokért, gyilkosságokért és erőszakos eltűntetésekért felelős elkövetők ritkán kerülnek bíróság elé.