Az Európai Bizottság az idén augusztusban és szeptemberben hatályba lépett menekültügyi törvényekkel kapcsolatban kezdte meg a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást, mely fontos lépés ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen az Európai Uniós jog követelményeinek és biztosítsa a menedékkérők jogait a tisztességes és hatékony menekültügyi eljáráshoz.

Üdvözöljük a Bizottság bejelentését a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásról, aki új menekültügyi törvényeivel menekültellenes övezet kialakítására törekszik. Az eljárás megindításával a Bizottság erős üzenetet küld mindazon országoknak, akik a menekültválsággal összefüggésben kihátrálnának emberi jogi kötelezettségeik alól” mondta Iverna McGowan, az Amnesty International Európai Irodájának megbízott igazgatója. „Magyarországnak most oda kell figyelnie hibái kijavítására és maradéktalanul biztosítania kell a menedékkérők jogát a területhez való hozzáféréshez és egy tisztességes folyamat lefolytatásához.”

Az Amnesty International Magyarország minden lehetőséget megragadott, hogy figyelmeztesse a magyar kormányt a menedékkérőkkel szembeni kötelezettségeire” – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „Többször szólítottuk fel a kormányt, hogy vessen véget a menedékkérőkkel szembeni jogsértő eljárásoknak és az ország ne menjen szembe az EU-s és nemzetközi emberi jogi normákkal. Ideje volt, hogy az Európai Bizottság az alapvető emberi jogi kötelezettségeket szem előtt tartva figyelmeztesse Magyarországot, hogy biztosítsa a menedékkérők jogainak teljesülését.

A szervezet SOS Európa kampányáról itt talál információt.