A Egyre feszültebb a légkör és egyre gyakoribbak az összecsapások a rendőrök és menekültek, migránsok között a görög-macedón határon. Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (Macedónia) határőrségének önmérsékletet kell mutatnia és mindenben a nemzetközi rendészeti előírásoknak megfelelően kell eljárnia – jelentette ki az Amnesty International.

A kerítés múlt szombati felállítása óta folyamatos incidensek során a macedón rendőrök gumilövedékeket, könnygázt és villanógránátokat használnak a menekültekkel és migránsokkal szemben, akik azért tiltakoznak, mert az állampolgárságuk miatt megtiltották számukra az országba való belépést.

Nagyon aggasztóak a beszámolók arról, hogy a macedón rendőrök gumilövedékkel lövik a menedékkérőket” – mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgató-helyettese. “Felszólítjuk Macedóniát, hogy vessen véget a diszkriminatív eljárásának a határnál, amely a feszültséget okozza. Több ezer ember rekedt meg borzalmas helyzetben, szörnyű körülmények között anélkül, hogy menedékkérelmet nyújthatna be.”

Tegnap kora reggel – miután különböző állampolgárságú menekültek és migránsok között több erőszakos összecsapás is kitört a határ görög oldalán lévő táborban – elállták a határátkelőt azok, akiktől az állampolgárságuk miatt megtagadták a belépést az országba, megakadályozva, hogy bárki át tudja lépni a macedón határt. Az összecsapások miatt az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet a klinikáját a táboron kívül állította fel újra.

A határ tegnap reggel 6 óta le van zárva. A görög rohamrendőrök megpróbáltak egy biztonságos folyosót nyitni az afgán, szír és iraki állampolgárságú menekülteknek.

November 18-án a macedón hatóságok elkezdték önkényesen korlátozni a belépést Görögország felől, csak az afgán, szír és iraki állampolgárokat engedve belépni az országba. A többiektől, akik például Iránból vagy Eritreából érkeztek, megtagadták a belépést. Folyamatosan több ezer menekült és migráns érkezik a határhoz azzal a céllal, hogy keresztül utazva Macedónián menedéket kérjenek valamelyik EU tagállamban.

Egyre nagyobb a feszültség mióta a határt lezáró kerítés építését befejezték szombaton. A macedón hatóságok villanógránátokkal válaszoltak miután a migránsok és menekültek egy része kövekkel dobálta őket, megsebesítve több rendőrt. A gumilövedékek használata komoly sérüléseket okozhat, különösen ha a fejet vagy a mellkast találja el. Használatuk csak akkor engedélyezett, ha kizárólag olyanokkal szemben vetik be, akik más emberekre támadnak és akkor is csak abban az esetben, ha nincs más mód megállítani őket. Soha nem szabad tömegbe lőni vagy tömeget oszlatni gumilövedékkel.

Több ezer embertől tagadják meg a hozzáférést a menekültügyi eljáráshoz, és hagyják őket rettenetes körülmények között. Néhányat azok közül, akik megpróbáltak egy másik ponton keresztül irregulárisan bejutni az országba, a macedón rendőrök erőszakkal visszaküldték Görögországba.

Bár történt néhány pozitív változás, még mindig számos akadálya van a menedékhez való hozzáférésnek Görögországban. A befogadási körülmények továbbra is nagyon aggasztóak. A menekültek és migránsok visszaküldése és kollektív kitoloncolása a török határhoz még mindig rendszeres.

“Mindenkinek joga van menedéket kérni, függetlenül az állapolgárságától. Minden országnak kötelessége, hogy az emberi méltóságuk tiszteletben tartásával bánjon a menedékkérőkkel” – hangsúlyozta Gauri van Gulik. “Ez egy újabb példa Európa kudarcára, hogy kezelje a jelenlegi menekültválságot. A menekültek és migránsok helyzete Görögországban, Törökországban és a Balkán országaiban csak egyre rosszabb lesz, ha az államok nem lépnek gyorsan és nem működnek együtt a helyzet megoldásában.”