El Salvador szélsőségesen korlátozó abortuszellenes törvényt fogadott el, amelynek borzasztó hatása lehet sok-sok gyermek életére, hiszen édesanyjukat, akik elvetéltek vagy egyéb szülés közbeni komplikációt, traumát éltek át, azzal vádolják, hogy illegális abortuszon estek át, amelyért börtönbüntetésre ítélték őket. Az Amnesty International legújabb jelentése erről a szomorú helyzetről szól.

Töltsd le jelentésünket!

A Székszakított családok, megtört kapcsolatok (Separated families, broken ties) című jelentés lerántja a leplet arról, hogy az abszurd abortuszellenes törvény szerint elítélt édesanyák gyermekeinek milyen nehéz anyagi körülményekkel kell szembenézniük, és megtagadják tőlük a kapcsolatfelvételt is az édesanyjukkal.

„Minden alkalommal, amikor az El salvadori hatóságok egy édesanyát börtönbe zárnak vetélése vagy egyéb terhességgel kapcsolatos komplikációi miatt, akkor a gyermekét is szegénységre és traumára ítélik” – mondta Astrid Valencia az Amnesty International közép-amerikai kutatója. „Az El Salvador által alkalmazott ’bűnös, amíg az ártatlansága nem bizonyított’ megközelítés, amelyet a terhességhez köthető komplikációkon átesett nőkkel szemben alkalmaznak, számos életet tett már kockára, 40 évre száműzött börtönbe ártatlan nőket, valamint az orvosok és betegeik számára is abszolút félelemmel teli környezetet teremtett. Itt az ideje, hogy El Salvador eltörölje ezt az idejétmúlt korlátozást.”

Teodora del Carmen Vásquez

Az abortusz teljes mértékű kriminalizálása miatt legalább 19 nő ül jelenleg is börtönben. Gyilkossággal vádolják őket és gyenge vagy nem meggyőző bizonyítékok alapján hosszú börtönévekre ítélték őket. Többségük családjában ők számítottak a fő kenyérkeresőknek. Bebörtönzésük családjukra hárul a felelősség, hogy ellássák gyermekeiket és gondoskodjanak róluk, gyakran igen nyomorúságos körülmények között.

Szegényes anyagi helyzetük, illetve a nagy távolságok a lakóhelyük és a börtönök között sok családot megakadályoz abban, hogy meglátogassák börtönben sínylődő szeretteiket. Sok esetben a börtönben lévő nők hónapokig nem láthatták gyermekeiket.

A gyilkosság minősített vádjával elítélt 32 éves Maria Teresa Rivera jelenleg is 40 éves börtönbüntetését tölti, miután elvetélt. Mindössze négyszer láthatta 10 éves kisfiát börtönbe kerülése, azaz 2011 óta.

A kisfiú a nagymamájával él, hosszú órákra a börtöntől, és az utazás megfizethetetlenül drága. Maria Teresa keresete és állami támogatás hiányában Teresa anyósa sem tudja sokáig biztosítani unokája ellátását.

Maria Teresát egy kórházban tartóztatták le. Az anyósa talált rá a saját fürdőszobájában, erősen vérzett és szinte teljesen eszméletlen volt. A kórház személyzete jelentette fel őt a rendőrségnél, azzal vádolták meg, hogy abortusza volt.

A bírósági tárgyalás során Maria Teresa egyik főnöke a nő ellen tett vallomásában hangsúlyozta, hogy 2011 januárjában Maria Teresa tudta, hogy terhes. Ez azt jelenti, hogy vetélése pillanatában már 11 hónapos terhesnek kellett lennie. A főnökének nevetséges vallomása volt az egyik fontos bizonyíték, amely alapján elítélték Maria Teresát.

Maria Teresa kisfia is különösen nehéz időket él át édesanyja igazságtalan bebörtönzése miatt.

„Isabel”, Maria Teresa anyósa, az Amnesty International-nek mesélt a börtönben tett látogatásairól: „Az első alkalom, amikor magammal vittem a gyereket, nagyon nehéz volt. A gyerek és én is nagyon sokat sírtunk. Egyáltalán nem akarta elhagyni a börtönt. Annyira nehéz volt, hogy egy ideig nem vittem magammal őt a látogatások során, mert mindannyiunk számára nehéz pillanatokat okozott.”

Maria Teresához hasonló eset ’Bertháé’ (felvett név), aki majdnem egy évet töltött börtönben gyilkosság vádjával, miután terhességéből származó szövődményektől szenvedett. A börtönben töltött idő felében egyáltalán nem találkozhatott 10 éves fiával.

’Berthát’ egy helyi kórházban tartóztatták le 2010 júliusában, ahová erős vérzéssel szállították be. Gyilkosság minősített vádjával ítélték el, holott nem is tudta, hogy terhes. ’Bertha’ egészen a tárgyalás kezdetéig nem találkozhatott ügyvédjével. A bűncselekményért, amellyel ’Berthát’ megvádolták, a kiszabható börtönbüntetés mértéke akár 50 év is lehet. ’Berthát’ végül ártatlannak nyilvánították, majdnem egy évvel az ellene indult eljárás kezdetét követően. Az ügyét nagymértékben segítette, hogy egy helyi emberi jogi csoport, a Polgári Csoport a Terápiás, Etikus és Eugenetikai Abortusz Dekriminalizálásáért  új bizonyítékokat szolgáltatott az ügyben.

A bírósági tárgyalás és a kiszabott ítélet ugyanakkor mély nyomokat hagyott ’Bertha’ és rokonai életén.

Azt mondta az Amnesty International-nek, még mindig a szörnyű események hatása alatt áll és semmilyen kompenzációt vagy kártérítést nem kapott a vele történtek miatt.

„Még ha már évek is teltek el azóta a szörnyű év óta, a fájdalom még mindig itt van velem, mélyen” – mondta ’Bertha’.

’Bertha’ édesanyja is mesélt a lány jogtalan bebörtönzésének családjára mért hatásairól: „Alváskor nem takaróztam be, mert azokban a szörnyű napokban a kislányom, ott a börtönben, szenvedett a hidegben és át akartam érezni a gyötrelmet. Még manapság is, hiába fázom, képtelen vagyok betakarózni, mert még mindig megérintenek az általa átéltek...már sosem leszek az az ember, aki voltam.”

„Ahelyett, hogy ártatlan gyermekeket tesznek ki ennek az elviselhetetlen szenvedésnek, az El salvadori hatóságoknak arra kellene koncentrálniuk, hogy felülvizsgálják céltalan törvényeiket, és ne egyfajta ’emberi edényként’ kezeljék a nőket” – mondta Astrid Valencia.

A büntetőtörvénykönyv 1998-as módosítása óta az abortusz minden körülmények között tiltott – még abban az esetben is, ha a terhesség nemi erőszak, vérfertőzés következménye vagy ha a terhesség veszélyezteti a kismama életét. A büntetőtörvény módosítása jogtalan büntető eljárásokhoz és a büntetőjog rossz alkalmazásához vezetett, ahol a nők rögtön bűnösként voltak kezelve. A kis jövedelmű nők különösen ki voltak téve a tilalom negatív hatásainak.