A világ legnagyobb emberi jogi eseménye az ártatlanul bebörtönzött, üldözött és elnyomott emberek érdekében.

Minden évben az Emberi Jogok Világnapja (december 10.) környékén emberek a világ minden tájáról levelek és üzenetek százezreit küldik olyanoknak, akiket nem ismernek és akikkel soha nem találkoztak. A Levélíró Maraton a 13 éves története alatt a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé nőtte ki magát, amelynek keretében együtt érző emberek 2014-ben 200 országból és területről 3,245,565 levelet, email-t, SMS-t, fax és Twitter üzenetet küldtek különféle jogsértések áldozatainak, hogy kifejezzék támogatásukat és szolidaritásukat, valamint a hatóságoknak írtak, felszólítva őket, hogy engedjék szabadon a jogtalanul bebörtönzött foglyokat vagy vizsgálják ki a jogsértéseket, és vonják felelősségre az elkövetőket.

A siker szinte azonnal látható. Már az esemény ideje alatt emberek szabadulnak ki a börtönből, hatóságok tesznek eleget a követeléseinknek, jogsértő törvényeket semmisítenek meg vagy módosítanak. Nem mindig sikerül azonban rögtön elérni a célunkat. De egy valami biztos: a levelek hatalmas erőt adnak az igazságtalanságok áldozatainak és szeretteiknek. Számukra sokszor ezek az üzenetek jelentik a reményt.

Az idei Levélíró Maraton december 4-én kezdődik és 17-én ér véget.

Segíts idén is, szervezz saját eseményt, hogy a 10 történet jó véget érjen.

Idén ők számítanak a segítségedre:

Waleed Abu al-Khair, Szaúd-Arábia

Évekig tartó zaklatások, letartóztatások, fenyegetések és bírósági eljárások után az ügyvéd Waleed Abu al-Khairt 15 év börtönre ítélték 2014 júliusában. Waleed bűne, hogy szembeszállt a Szaúd-Arábiában mindennapos emberi jogsértésekkel. Az ügyvéd sok békés aktivistát képviselt a bíróságon, köztük sógorát, a 10 évre és 1000 korbácsütésre ítélt bloggert, Raif Badawit.

Yecenia Armenta, Mexikó

Yecenia Armentát 2012 júliusában egy rendőrségi fogdába vitték, ahol brutálisan megkínozták, hogy beismerje férje megölését. Mielőtt megtört volna, órákig verték, megerőszakolták és azzal fenyegették, hogy megölik a gyerekeit. A kínzást bizonyító független orvosszakértői vélemény ellenére a „vallomását“ felhasználták, hogy vádat emeljenek ellene. Más bizonyíték nem volt.

Fiatal lányok, Burkina Faso

A lányok többségét 11-12 éves kora körül adják férjhez, így a szülők nyerészkednek az értük kapott javakból. Azok a lányok, akiket családjuk házasságra kényszerít, általában nem járnak iskolába, és alig vagy egyáltalán nincs részük oktatásban.

Albert Woodfox, Egyesült Államok

Albert Woodfox 43 éve ül börtönben, ebből 40 éve magánzárkában egy olyan bűncselekményért, amelyet az állítása szerint nem követett el. Az évtizedek óta tartó elszigeteltség és nélkülözés súlyos károkat okozott az egészségi állapotában. Nem volt tárgyi bizonyíték, ami alátámasztotta volna bűnösségét, az ítéletet pedig azóta már háromszor hatályon kívül helyezték. A louisianai hatóságok ennek ellenére mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a szabadulását.

Saman Naseem, Irán

Saman Naseemot, az iráni kurd kisebbség tagját egy lövöldözés után fogták el Északnyugat-Iránban. A tűzharcban meghalt a Forradalmi Gárda egyik tagja (kormányközeli katona). Saman szerint bekötötték a szemét, majd fejjel lefelé lógatva addig kínozták, amíg beismerte a bűncselekményt, amit nem követett el. Ekkor még csak 17 éves volt. A bírósági eljárás is teljesen tisztességtelen volt. Felhasználták ellene a kínzással kicsikart vallomását, és nem vizsgálták ki az ezzel kapcsolatban benyújtott panaszait. Arra kényszerítették, hogy az állami tévében ismerje be bűneit. Samant 2013 áprilisában halálra ítélték „Isten elleni gyűlölködésért“ és „a társadalmi rendet felbolygató korrupcióért“. De van remény. A nemzetközi kampányunk elérte, hogy ügyét újratárgyalják, most pedig folytatjuk, hogy ügyét tisztességesen bírálják el.

Teodora del Carmen Vásquez, El Salvador

Teodora 2007-ben súlyos fájdalmak után halva szülte meg gyermekét a munkahelyén. A rendőrség letartóztatta miközben még a vértócsában feküdt. Később 30 évet kapott emberölésért. Bűnösnek találták magzatelhajtásban, ahelyett, hogy a halvaszülés áldozataként kezelték volna. Mint minden hasonló helyzetben lévő nőt, őt is bűnösnek találták, és mivel szegény családból származik, nem tudott megfelelő ügyvédet fogadni. Egyetlen esélye, hogy fellebbez az ítélet ellen, és szabadon engedik.

Muhammad Bekzhanov, Üzbegisztán

1999-ben az üzbég biztonsági erők megkínozták az újságíró Muhammad Bekzhanovot. Gumibottal verték, valamint fullasztásos vallatással és áramütéssel kínozták. Így próbálták rákényszeríteni, hogy beismerő vallomást tegyen „államellenes” bűncselekményekben való részvételéről. Később a bíróságon felhasználták ellene ezt a „vallomást” és 15 év börtönre ítélték. 2012 februárjában esedékes lett volna a szabadulása, azonban büntetését további 4 év 8 hónappal meghosszabbították a börtönszabályzat megsértése miatt.

Rania Alabbasi, Szíria

Rania Alabbasit, férjét Abdulrahman Yasint és hat, 3 és 15 év közötti gyermeküket 2013 márciusában tartóztatták le a szír hatóságok. Azóta sem tudjuk, hol vannak. A szír katonai hírszerzés tisztjei március 9-én látogattak el Rania Alabbasi Damaszkusz elővárosában, Mashroua Dummarban található házába, ahol – anélkül, hogy megmondták volna az okát – őrizetbe vették a férjét, Abdulrahman Yasint. Másnap visszatértek és lefoglalták a vagyontárgyaikat, dokumentumaikat és a családi autójukat. Két nappal később már Raniáért és a gyerekeiért mentek. Azóta egyikükről sem hallott senki. A rokonok próbáltak valamit megtudni a sorsukról, de a szír hatóságok semmilyen információval nem szolgáltak arról, hogy mi történt velük, hol vannak vagy miért tartóztatták le őket.

Costas, Görögország

2014 augusztusában Costast és partnerét - aki menekült Görögországban - egy homofób és rasszista támadás során brutálisan megverték Athénban. Három helyen eltört a lába miután folyamatosan ütötték és rugdosták. Egy év elteltével sem sikerült a hatóságoknak senkit az elkövetők közül azonosítani vagy felelősségre vonni.

Zunar, Malajzia

A politikai karikaturista Zulkiflee Anwar Ulhaque vagy ismertebb nevén Zunar hosszú börtönbüntetésre számíthat néhány február 10-i Twitter üzenete miatt. A posztokban a maláj igazságszolgáltatási rendszert kritizálta miután az ellenzéki vezetőt Anwar Ibrahimot szodómia vádjával bebörtönözték. Zunar kilenc váddal néz szembe a még gyarmati időkből származó zendülés elleni törvény alapján, amelyet arra használnak, hogy a nemzetbiztonság és a faji illetve vallási békesség nevében leszámoljanak azokkal, akik élnek a véleménynyilvánításhoz való jogukkal.

Fotógaléria

Lásd a mellékleteket