A malajziai hatóságoknak azonnal ejteniük kell a politikai indíttatású vádakat az ország egyik legismertebb karikaturistája ellen, akire hosszú börtönbüntetés várna Twitter üzenetei miatt – mondta az Amnesty International a tárgyalást megelőzően, amely november 6-án veszi kezdetét.

Zulkiflee Anwar Ulhaque, ismertebb nevén Zunar, kilenc váddal néz szembe a még gyarmati időkből származó zendülés elleni törvény alapján, amelyet a kormány arra használ, hogy zaklassa és elhallgattassa a kritikus hangokat. A vádak egy sor kormánykritikus Twitter üzenethez kötődnek, melyeket Zunar azután küldött, hogy az ellenzéki vezetőt, Anwar Ibrahimot szodómia vádjával bebörtönözték 2015 februárjában.

Ezek a vádak Zunar ellen nyilvánvalóan politikai indíttatásúak, és azonnal ejteni kell őket. Zunar éveken keresztül a kormányzati korrupciót és elnyomást emelte ki rajzaiban, emiatt büntetik őt” – mondta Josef Benedict, az Amnesty International délkelet-ázsiai kampányigazgatója. Abszurd, hogy Zunar évtizedekig tartó börtönbüntetéssel néz szembe néhány Twitter üzenet miatt.”

Zunar a maláj hatóságok célpontja volt évekig, s a múltban már néhány alkalommal vádolták zendüléssel. A nyomdákat és a rajzainak vásárlóit szintén megfélemlítették és zaklatták a hatóságok az elmúlt években.

A holnapi tárgyalás a szólásszabadság egyre szélesedő elnyomásának közepette kezdődik, melyet a maláj hatóságok a zendülés elleni törvény használatával gyakorolnak. 2015 eleje óta körülbelül 100 embert tartóztattak le vagy vádoltak meg a jogszabályra hivatkozva – a tavalyi évben 29 ismert esetről tudhatunk.

A szólásszabadság aggasztó elnyomása a zendülés elleni törvény használatából fakadóan nem mérséklődik. A maláj hatóságoknak komolyan kell venniük azon kötelezettségeiket, hogy tiszteljék az emberi jogokat, ahelyett, hogy régi jogalkotást használnak fel arra, hogy bezárják és zaklassák a kritikusokat” – jelentette ki Josef Benedict.

Ebben az évben az Amnesty International december 4-17. között zajló Levélíró Maratonjának az egyik esete Zunar. Ez a világ legnagyobb globális emberi jogi eseménye. Az Amnesty International támogatói és aktivistái közül sok ezren vesznek részt a kampányban online és leveleken keresztül, hogy követeljék a maláj hatóságoktól a vádak ejtését Zunar ellen.

Háttér

2013 óta a maláj hatóságok egyre növekvő számban használták az 1948-as zendülés elleni törvényt, mint az elnyomás kedvelt eszközét, amely eredetileg azokat célozta, akik Malajzia függetlenségéért küzdöttek. 2015 áprilisában ellentmondásos körülmények között kiegészítéseket fűztek a törvényhez a Parlamentben, kiterjesztve azt az elektronikus médiára is, s megadva a kormánynak az elsöprő erőt ahhoz, hogy letartóztassa és bezárja a kritikusait, s keményebb büntetéseket rójon ki rájuk.

Akiket a módosított zendülési törvényre hivatkozva bűnösnek találnak, azok 3-tól 20 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak. Az Amnesty International régóta aggodalmát fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban, amely a cselekmények széles skáláját kriminalizálja. A törvény nem felel meg a nemzetközi emberi jogi törvényeknek, s különösen megsérti a szólásszabadság jogát, amely az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19. fejezetében van rögzítve, s szintén szerepel a maláj alkotmány 10. fejezetében.