A horvát és szlovén hatóságoknak sürgősen hatékony megoldásokat kell kidolgozniuk, mivel több száz menekült és menedékkérő rekedt éjszakára a két ország határ-ellenőrzési pontjai közé, és hamarosan több ezren érkeznek majd még – jelentette ki az Amnesty International a mai napon.

Az Amnesty International helyszínen tartózkodó kutatócsoportja, köztük Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország kampány-koordinátora megkérdezett több menekültet, akik arról számoltak be, hogy a horvát rendőrség körülbelül 1800 embert kísért el egy 12km-es útszakaszon a Csáktornya (Čakovec) vasútállomástól a Trnovec-i határátkelőhelyig hajnali fél három körül, miután a szlovén hatóságok megakadályozták a vonat belépését Szlovéniába.

Több száz gyerek, köztük egy hónapos csecsemők is voltak a csoportban, akik végigsétálták az utat vagy a szüleik karján „utaztak” az esőben. Körülbelül két órával később érték el a határátkelőhelyet, melyet egy kerítés és a szlovén rendőrség zárt el. A horvát rendőrség azonnal felállított egy ideiglenes kerítést a csoport mögött, gyakorlatilag csapdába ejtve őket a két ország között, ahol sem menedékre, sem humanitárius segítségnyújtásra nem számíthattak.

"Egyszerűen elfogadhatatlan Horvátország, Szlovénia és az út mentén fekvő többi ország részéről, hogy mossák kezeiket, és nem éreznek semmiféle felelősséget a menekültek és menedékkérők irányába. Ráadásul a jelenlegi rendszer is hatástalan, mely védelmet nyújthatna számukra. A tény az, hogy az európai vezetők már hónapokkal ezelőtt jól tudhatták, hogy ilyen helyzet állhat elő, de nem sikerült megakadályozniuk azáltal, hogy elérhető támogatási mechanizmusokat biztosítsanak" – jelentette ki Barbora Černušáková, az Amnesty International kutatója, aki jelenleg a horvát-szlovén határon tartózkodik. "A horvát rendőrség azzal próbálta igazolni a tetteit, hogy azt mondták nekünk 'mindenki ezt csinálja – nézd csak meg Magyarországot'. Ez a hozzáállás felháborító és veszélyes. Ha az EU-tagországok egymást licitálják alul abból a szempontból, hogy hogyan kezelik a menekültválságot, az drasztikus következményekkel járó dominó-hatást válthat ki arra a sokezer emberre nézve, akik naponta érkeznek.”

"Az EU-tagországoknak együtt kell működniük, hogy olyan kezelhető megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek tiszteletben tartják a menekültek és menedékkérők jogait és méltóságát."

Ma a szlovén rendőrség lassan elkezdte az embereket beengedni az országba, a családoknak és a gyermekeknek elsőbbséget biztosítva. De valószínűleg még több ezren Horvátországon keresztül a szlovén határ felé folytatják útjukat észak felé, így sürgősen szükség van egy hatékony megoldásra.

Kezdetektől attól féltünk, hogy a magyar gyakorlat ragályos lesz, és a konfliktusok elől menekülők védelem nélkül maradnak” – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „Összeurópai stratégiai megközelítésre, több biztonságos és legális útvonal biztosítására, megfelelő és humánus fogadási körülményekre, valamint korszerűsített menedékügyi eljárásra van szükség olyan államok részvételével, amelyek méltányosan osztoznak a menekültek befogadásának felelősségében.”

Az Amnesty International csapata a helyszínen figyelemmel kíséri a fejleményeket és interjúkra is rendelkezésre áll.