Az Amnesty Iternational nyilatkozata szerint a börtönben vasárnap meghalt japán férfi esete – aki 46 éven keresztül várt kivégzésére, miután egy kierőszakolt vallomás alapján elítélték – minden hasonló ügy felülvizsgálatára sürget.

Okunishi Masaru 89 évesen halt meg vasárnap a hachioji orvosi börtönben. Végig kitartott ártatlansága mellett és el akarta érni, hogy ügyét újratárgyalják. Az újratárgyalásra benyújtott nyolc korábbi kérvényét elutasították. 2012-ben szállították át a Nagoya büntetés-végrehajtási központból az orvosi börtönbe, miután egészségi állapota megromlott.

„Bár Okunishi Masarut végül nem akasztották fel, mégis a japán igazságszolgáltatás tökéletesen elbukott az ügyében. Egyszerűen felháborító, hogy megtagadták tőle ügye újratárgyalását, ami pedig kétségtelenül járt volna neki; helyette 46 éven át hagyták őt sorvadni a halálsoron” – jelentette ki Hiroka Shoji, az Amnesty International Kelet-Ázsia-kutatója. „Okunishi Masaru számára már késő, de vannak mások is a halálsoron, akiket elsősorban erőszakkal kikényszerített vallomások alapján ítéltek el. A japán hatóságoknak azonnal felül kell vizsgálniuk az ügyeiket annak érdekében, hogy még időben kiderülhessen az igazság.”

Okunishi Masaru 1969 óta várt a kivégzésre, miután öt nő meggyilkolásáért elítélték. A bűncselekményeket öt napon át tartó, napi többórás kihallgatás után vallotta be, amelynek során ügyvédje sem lehetett jelen.

Első tárgyalásakor visszavonta vallomását, és bizonyíték hiányában fel is mentették a vádak alól. Azonban a fellebbviteli bíróság ellenkező ítéletet hozott, és halálbüntetést szabott ki rá.

Okunishi Masaru több mint négy évtizeden keresztül élt úgy, hogy bármelyik nap az utolsó lehet számára. Japánban a halálsoron levőket csak órákkal a kivégzésük előtt értesítik az ítélet végrehajtásáról, amit aztán teljes titokban folytatnak le. Okunishi a legtöbb kivégzésre váró elítélthez hasonlóan ideje túlnyomó részét magánzárkában töltötte.

Hakamada Iwao

Az egyik legsürgetőbb ügy, amit újra kellene tárgyalni, a 79 éves Hakamada Iwaoé, aki szintén több mint négy évtizedet töltött már el a halálsoron. 2014 márciusában egy bíróság elrendelte azonnali szabadon engedését, valamint ügyének újratárgyalását. Azonban az ügyészség rögtön fellebbezett az újratárgyalás ellen, az erről szóló döntés pedig jelenleg is függőben van.

„Az ügyészségnek hagynia kellene, hogy Hakamada ügyét újratárgyalják, még mielőtt késő lenne. Az igazságért folytatott küzdelme elnyújtásával csak a több évtizedes pszichológiai kínzást hosszabbítják meg, amit Hakamada és családja elszenvedett” – hangsúlyozta Hiroka Shoji.

Hakamadát egy tisztességtelen eljárás végén ítélték el főnöke, annak felesége, és két gyerekük meggyilkolásáért. Hakamada húsz napos rendőrségi kihallgatás után vallott. A tárgyalás során visszavonta a vallomást és elmondta a bíróságnak, hogy a rendőrök megverték és megfenyegették őt.

Hakamada ügyvédei szerint a legújabb törvényszéki vizsgálatok eredményei szerint nincs egyezés Hakamada DNS-e és az ügyészég feltételezése szerint a gyilkos által viselt ruháról vett minták között. A Hakamadát 1966-ban elítélő három bíró közül az egyik nyilvánosan kijelentette, hogy meglátása szerint a férfi ártatlan.

A sok évtizednyi elszigeteltségben eltöltött idő következtében egy mentális betegség is kialakult nála.

Vallomás kényszer alatt

A japán igazságszolgáltatás továbbra is nagyban támaszkodik olyan vallomásokra, melyeket kínzás vagy más kényszer alatt tettek. A kihallgatásoknak nincs világosan megszabott időbeli kerete, illetve nem rögzítik őket teljes mértékben, az ügyvédek pedig nem is vehetnek részt ezeken.

Tizenkét embert végeztek ki Shinzo Abe miniszterelnök 2012. decemberi hivatalba lépése óta. A halálsoron várakozók száma (összesen 128) az elmúlt fél évszázadot tekintve most a legmagasabb. Az Amnesty International felszólította a japán kormányt, hogy függesszék fel a kivégzéseket a halálbüntetés eltörlésére tett első lépésként, valamint a nemzetközileg elfogadott normákkal összhangban reformálják meg a japán igazságszolgáltatás rendszerét.