Az Amnesty International aggodalmát fejezi ki Bulgária gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó jogi szabályozása és gyakorlata kapcsán, melyek messze elmaradnak a nemzetközi emberi jogi normáktól. A kormány múltbeli elköteleződése az ilyen bűncselekmények megelőzése, felderítése és orvosolása érdekében nem vezetett a helyzet megoldásához megfelelő intézkedések elfogadásához.

Bulgária azon lépése, hogy elfogadta a diszkriminatív cselekmények és megnyilvánulások hatékonyabb legyőzésére tett javaslatokat, dicséretes. Azonban legújabb kutatásunk alapján nyilvánvaló, hogy Bulgária büntető igazságszolgáltatási rendszere képtelen biztosítani a rasszista és idegengyűlölő bűncselekmények alapos kivizsgálását és üldözését. Gyakran előfordul, hogy a romák, muszlimok, zsidók, illetve más, nem hagyományos vallási csoportok és tulajdonuk ellen irányuló diszkriminatív erőszakos cselekményeket a „huliganizmus” tényállása alatt tárgyalják ahelyett, hogy a külön a gyűlölet-bűncselekmények üldözésére bevezetett törvényeket alkalmaznák. Mindez abban is hátráltatja a rasszista indítékból elkövetett támadások áldozatait, hogy hozzáférjenek a megfelelő jogorvoslathoz.

Bulgária büntető törvénykönyvében nem szerepel a védett tulajdonságok között a fogyatékosság, a vélt vagy valós szexuális orientáció vagy nemi identitás, melyek ellen gyűlölet-bűncselekmény irányulhat. A büntető törvénykönyv felülvizsgálatát az előző kormány 2014. júliusi bukásával felfüggesztették, az új kormány pedig még nem tűzte napirendre a kérdést.

Néhány előrelépést leszámítva komoly hiányosságokkal küzd a menekültügyi rendszer is. Az Amnesty International változatlanul nem megfelelő körülményekkel találkozott a befogadóközpontokban. 2013 vége óta számos intézkedést vezettek be a menekültek és migránsok áradatának feltartóztatására: építettek pl. egy 30 kilométeres kerítést a Törökországgal közös határon, melyen kívül még 60km megépítését tervezik, valamint jelentős a határok ellenőrzése és a járőrözés is. Bár a hatóságok tagadják, számos esetben fordult elő, hogy törvénytelen módon kitoloncoltak embereket.

Az Amnesty International arra szólítja fel Bulgáriát, hogy azonnal hagyjon fel a menekültek és migránsok kitoloncolásával, valamint az esetleges ilyen eseteket azonnal, hatékonyan és független módon vizsgálja ki. A Bulgária által elfogadott iránymutatásokkal összhangban az Amnesty International felszólítja a kormányt, hogy sürgősen fogadja el a nemzeti menekültügyi stratégia életbe léptetéséhez szükséges akciótervet, valamint biztosítsa a nemzetközi védelemre szorulók számára a megfelelő színvonalú lakhatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és más közszolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Háttér

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága elfogadta az Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat 2015. szeptember 25-i 30. ülésének Bulgáriára vonatkozó részeit. Az Amnesty International még a felülvizsgálat eredményeinek elfogadása előtt tette a fenti nyilatkozatot.