Az Amnesty International álláspontja szerint a török hatóságok nem fordíthatják vissza erőszakkal azt a szír és iraki menekültekből és menedékkérőkből álló hajótörött csoportot, akiket jelenleg akaratuk ellenére tartanak fogva egy táborban. Elmondásuk szerint hajójuk azért süllyedt el, mert a török partiőrség tüzet nyitott rájuk.

A 250 tagú, főként szír és iraki menedékkérőkből és menekültekből álló csoport szeptember 15-én tartott Törökországból Görögország égei-tengeri szigetei felé. Számos menekült nyilatkozott úgy az Amnestynek, hogy a török partiőrség lőni kezdte őket, aminek következtében hajójuk elsüllyedt. Ekkor legalább 22 ember, köztük számos gyerek életét vesztette.

„Amennyiben az elmondottak igaznak bizonyulnak, úgy Törökország 22 ember haláláért felel. A török hatóságok által az ügyben tanúsított embertelen magatartás egyszerűen felfoghatatlan. Rálőni egy konfliktusok elől menekülőket szállító hajóra, majd bezárni a hajótörést túlélőket, egy elképesztően érzéketlen tett” – mondta Andrew Gardner, az Amnesty International Törökország-kutatója.

A szír menekültek elmondása szerint a török hatóságok azt mondták nekik, hogy hacsak nem egyeznek bele abba, hogy visszatérjenek Szíriába, akkor továbbra is fogva fogják őket tartani a düziçi táborban. Visszamenni azonban csak veszélyes határokon keresztül tudnának, amelyeket olyan fegyveres csoportok tartanak ellenőrzésük alatt, amelyek valószínűleg számos emberi jogi jogsértésért és háborús bűncselekményért felelősek. Számos szír menekültet máris visszaküldtek Szíriába.

Iraki menedékkérők egy csoportját már ki is engedték a táborból azzal a feltétellel, hogy visszatérnek Irakba. Az Amnesty International beszélgetett egyikükkel, aki jelenleg az életéért rettegve bujkál Bagdadban.

„Megsérti a nemzetközi jogot és az emberi élet iránti tisztelet teljes hiányát mutatja arra kényszeríteni a menekülteket és menedékkérőket, hogy térjenek vissza a konfliktusok sújtotta területekre. Szabadon kell engedni az összes táborból a menedékkérőket és menekülteket, valamint biztosítani kell számukra a védelmet” – hangsúlyozta Andrew Gardner.

Mindezeken túl az Amnesty Intenational a hajó elfogási körülményeinek és a 22 ember halálának azonnali, független és pártatlan kivizsgálását követeli.