Ahelyett, hogy lezárják határaikat és rohamrendőröket vetnek be, az Európai Unió (EU) peremországainak inkább biztonságos hozzzáférést kellene biztosítaniuk az embereknek a nemzetközi védelemhez – mondta az Amnesty International az újabb menekültválságról szóló brüsszeli találkozó előtt. Eközben Közép-Európa számos, határokkal kapcsolatos aggasztó problémával küzd.

A szeptember 22-i és 23-i brüsszeli találkozók során az EU tagállamok a hírek szerint – több más téma mellett – elsősorban a menedékkérők Unión belüli áttelepítésére koncentrálnak majd.

A kudarc nem opció. Az EU vezetőinek egy összehangolt és méltányos megoldást kell elfogadniuk az Európába érkező menekültek és menedékérők helyzetének rendezésére – jelentette ki John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. „Megoldási javaslatok vannak, ami hiányzik, az a politikai akarat és a vezetői képesség, hogy ezekből valódi megoldások szülessenek. Az EU vezetőinek meg kell mutatniuk, hogy képesek irányítani és szembe tudnak nézni a válsággal. Ne építsenek több határzárat és ne köntörfalazzanak a kvóták körül!” A múlt heti patthelyzet után a tagállamok belügyminiszterei szeptember 22-én, kedden újra megpróbálnak egyezségre jutni az Európai Bizottság 120 ezer embert érintő áttelepítési javaslatáról. A szeptember 23-i rendkívüli csúcson a tagállamok állam- és kormányfői egy átfogóbb válságkezelési javaslatról egyeztetnek majd, és – ha nem születik megállapodás előző nap a kérdésben – akkor folytatják a megbeszélést az áttelepítésekről.

Emberek a határok előtt

Az EU külső határai mentén káosz, felkészületlenség és zavar uralkodik azt követően, hogy néhány kormány úgy döntött, lezárja a határait, aminek eredményeként menekültek és menedékkérők rekedtek meg nyomorúságos és iszonyú körülmények között.

Az Amnesty International dokumentálta, ahogy férfiak, nők és gyerekek alszanak a földön, alig jutnak hozzá ételhez, folyóvízhez és mosdóhoz a szerb-magyar határon.

„A közös válasz hiánya miatt tanúi vagyunk, ahogy több ezer menekültet és menedékkérőt dobálnak egyik helyről a másikra anélkül, hogy a legelemibb szükségleteik biztosítva lennének” – mondta John Dalhuisen. Ez nem migrációkezelés, ez az emberség pusztulása.”

Áttelepítés

Egyelőre az európai vezetők menekültválságra adott válasza nélkülöz mindenfajta ambíciót, és cserben hagyja azokat, akik Európában keresnek menedéket. A megbeszélések egyik fő témája ezen a héten, amely komoly ellentéteket okoz egyes tagállamok között, az EU-n belüli áttelepítések kérdése, az Európai Bizottság javaslata, hogy további 120 ezer embert telepítsenek át.

A múlt héten a tagállamok megállapodtak abban, hogy egy ideiglenes és kivételes áttelepítési eljárás során a következő két év alatt 40 ezer embert telepítenek át Olaszországból és Görögországból. Ez több mint négy havi megbeszélés eredményeként jött létre, megválaszolatlanul hagyva a kérdést, hogyan fognak a tagállamok még több ember áttelepítéséről megállapodni.

Aggodalomra ad okot, hogy a javaslat szerint az érintett emberek belegyezése nem szükséges az áttelepítéshez, amely komoly aggályokat vet fel a lehetséges fogvatartás és kényszerítőeszközök használatával kapcsolatban, hogy emberek olyan helyekre költözzenek, ahol nincsenek családtagjaik vagy nem kapnak pénzügyi segítséget.

Az Amnesty International egyúttal arra is felszólít, hogy növeljék a befogadási körülmények javítására szánt összegeket, és biztosítsanak gyors hozzáférést a menekültügyi eljárásokhoz.

Mivel a vezetők ismét összegyűlnek Brüsszelben, itt az ideje egy hosszabb távú megoldás elfogadásának. A megoldásnak biztosítania kell a menekültek számára a biztonságos és legális útvonalakat Európába, és tovább kell lépnünk a Közös Európai Menekültügyi Rendszer felé azzal, hogy kölcsönösen elismertté válnak a menekültügyi döntések, kiegészítve a menekültstátuszt kapott emberek nagyobb mozgási szabadságával” – mondta John Dalhuisen.