Semmi sem fog jelentősen megváltozni az EU vezetőinek ma reggeli megállapodása után sem – mondta az Amnesty International az EU vezetőinek migrációról szóló találkozóját követően.

“Egy bátor és ambiciózus új megközelítésre lett volna szükség. Amit kaptunk, az a korábbi megbukott stratégia folytatása” – jelentette ki John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója
“A menekülteket befogadó országoknak megígért egy milliárd eurós támogatás persze pozitív, de a vállalások ezen túl elszomorítóak. Az EU vezetőinek abban kellett volna megállapodniuk, hogyan biztosítsanak biztonságos és legális útvonalakat Európába, és hogyan javítsák meg az összeomló európai menekültügyi rendszert.”

“Ehelyett azok a javaslatok, amelyek célja, hogy a menekülteket távol tartsák Európától, figyelmen kívül hagyják a menekültválság realitását és az államok azon kötelességét, hogy védelmet nyújtsanak azoknak, akik azt máshol nem kaphatják meg.”

“A tegnap elfogadott áthelyezésre vonatkozó számok nem fogják jelentősen enyhíteni a frontországokra nehezedő nyomást, és biztos, hogy ha ezek az országok nem kapnak konkrét és azonnali segítséget, akkor a tragikus jelenetek – amelyeknek az elmúlt hetekben a tanúi voltunk – folytatódni fognak, és valószínűleg még rosszabb lesz a helyzet.”

Az elkötelezettség pedig, hogy fenntartsák a Dublini rendszert, inkább tűnik ábrándozásnak, mint egy átgondolt szakpolitikai döntésnek.”