Szerda reggel több mint 1000 ember - köztük rengeteg család, akik a szíriai, afgán és iraki konfliktusok elől menekültek el - rekedt meg a gyorsan romló körülmények között a szerb autópályán, miután a magyar hatóságok tegnapelőtt lezárták a határt – jelentette az Amnesty International Horgosról.

A szerb hatóságok eddigi egyetlen válasza az volt, hogy maroknyi rendőrt küldtek a határhoz. Több száz menekült aludt a lezárt autópályán étel, folyóvíz és WC-től elzárva sokáig. Egyetlen segítségük az önkéntesek voltak, akik emberfeletti küzdelmet folytattak, hogy a körülményeket egy kicsit jobbá tudják tenni számukra.

A menekültekkel akik beszéltünk bizonytalannak és felháborítónak írták le a helyzetüket, megrekedtek mindenféle információ nélkül. Csapdába estek a senkiföldjén Szerbia és a magyar határzár között” - mondta Tirana Hassan, az Amnesty International válsághelyzetekkel foglalkozó igazgatója.

„Folyamatosan érkeztek még szerdán is a menekültek, a helyzet pedig egyre romlott. A szerb hatóságok és az Európai Unió tudta, hogy ez fog történni, mégsem reagáltak megfelelően, aminek eredményeként kiszolgáltatott emberek százai rekedtek meg a pengékkel teleaggatott kerítés és a teljes kilátástalanság között.”

Az Amnesty International küldöttsége beszélt egy afgán nővel, akiknek két kicsi gyereke van, nyolc éves fia rákos. Mióta a magyar határt lezárták, a földön alszanak. Alig van valamijük – lányának még cipője sem volt. Legfontosabb kincsük a fiú orvosi leletei.

Mivel az autópálya mellett egy nyílt, néhol fás, bokros terület található, ezért nincs semmilyen hajlék vagy étkezési lehetőség, ráadásul kevés WC van és csap van. A menekültek egyelőre próbálnak túlélni, de a körülmények nagyon rosszak – szükségmegoldásként például angol és arab nyelvű táblákat helyeztek ki, amiben arra hívták fel a figyelmet, hogy senki se szennyezze ürülékével a tábor területét.”

A menekültek, akiknek van sátruk, abban alszanak, de sokan a szabad ég alatt töltik az éjszakát a betonon vagy a füves területen. Az Amnesty International beszélt egy 10 főből álló szír családdal, akiknek egyetlen sátruk volt csak, így csak a gyerekeknek jutott hely. Más családoknak még ennyijük sincs, teljesen kiszolgáltatottak a természetnek, ezért a közeli fákkal borított részen próbálnak meg menedéket találni.

A humanitárius segítség csak eseti jellegű, a szerb kormány nem veszi ki a részét szervezetten a feladatokból. Az önkéntesek tejet és alapvető dolgokat adnak az embereknek, de ezek csak cseppek a tengerben. Az emberek nem jutnak hozzá a legalapvetőbb dolgokhoz sem, amely csak fokozza megalázó helyzetüket.

Az Amnesty International kutatói nagyszámú különleges bánásmódot igénylő személyt láttak, sok fogyatékkal élő embert, akik egyáltalán nem kapják meg a szükséges segítséget. Egy 16 éves kerekesszékes lány a szíriai Kobane-ből elmondta, hogy nővére és ő nem tudtak szobát kivenni a helyi hotelben, mert nem voltak papírjaik, így ebben az ad hoc táborban kellett tölteniük az éjszakát, ahol szerencsére végül egy család befogadta őket a zsúfolt sátrukba.

Azok, akik a szerb-magyar határnál ragadtak semmit sem tudnak arról, hogy mi lesz velük.

Az emberek folyamatosan arról beszéltek, hogy nem akarnak hosszútávon segélyekből éni, dolgozni szeretnének, emberhez méltó körülmények között élni, és a társadalom tagjaivá válni. Sokan mondták, hogy nem akarnak ilyen körülmények között élni – de most erre vannak kényszerítve.

„Amit most a határ mentén látunk, az az, hogy emberek százai – nők és gyerekek is – szenvednek a magyar hatóságok szörnyű és emberséget nélkülöző döntése miatt, amelynek értelmében lezárták a határt” - mondta Tirana Hassan.

„A szerb hatóságok tudták, hogy ez fog történni, mégis képtelen voltak megoldást találni. Több ezer ember menekül a háborúk elől, és keres menedéket Európában. Ahelyett, hogy segítséget nyújtanának, az európai kormányok kerítéssel zárják ki őket, és egyelőre úgy tűnik képtelenek hosszú távú megoldást találni.”