Azt a legalább kilenc embert - köztük legalább négy gyereket - akiket a magyar rendőrség a röszkei kerítés áttörésekor választott el családjuktól, azonnal szabadon kell engedni, hogy újra együtt lehessenek a családjaikkal – mondta az Amnesty International. Nem lehet pontosan tudni, hogy hol tartják őket fogva, nagy valószínűséggel a határőrség egy közeli épületében.

A családok egyetlen vágya, hogy ismét együtt lehessenek a gyerekeikkel. Nemcsak egy traumatikus utazást a határig és a rendőri erőszakot élték túl – most elvesztették a gyerekeiket is. A magyar hatóságoknak azonnal vissza kell adniuk a gyerekeket a családoknak”- mondta Tirana Hassan, az Amnesty International válsághelyzetekkel foglalkozó igazgatója, aki maga is a helyszínen van.

Az incidens azután történt, hogy a menekültek nekilódultak és áttörték a határt lezáró kerítést. A rendőrség erre paprikaszprével válaszolt, ami pánikot okozott. Sokan futottak el, több nő és gyerek a földön fekve maradt. Szemtanúk azt mesélték az Amnesty Internationalnek, hogy a magyar rendőrök felkaptak egy anyát és gyerekét és elvitték őket.

Egy nyolcéves gyerek apja ezt mesélte: „A gyerekemet elvették tőlem miközben fogtam a kezét, és azóta sem tudom, hol van.”

Az Amnesty International tanúja volt a rendőrök odamentek egy másik apához, aki hat és nyolcéves gyermekeivel segítséget keresett. A rendőrség lökdöste a férfit és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársát, hátukat pedig gumibottal taszigálták.

VIDEÓNK A HELYSZÍNRŐL