A menekültek és menedékkérők tömegének a röszkei regisztrációs központban élelmiszert dobáló magyar rendőrségről készült sokkoló képek azokat a nyomorúságos körülményeket mutatják, amelyek között a magyar hatóságok tartják ezeket az embereket – mondta ma az Amnesty International.

A szervezet azt szorgalmazza, hogy biztosítsanak az emberi jogi megfigyelők számára azonnali hozzáférést az összes olyan központhoz ahol olyan menekültek, menedékkérők és migránsok vannak, akik nemrég érkeztek Magyarországra.

"Visszataszítóak a menekülteket és menedékkérőket ábrázoló képsorok, amelyen élelmiszerért kapkodnak, amit a rendőrség dob nekik" – mondta Barbora Cernusakova, az Amnesty International Magyarország-kutatója. "Az emberi jogi megfigyelők számára azonnali hozzáférést kell biztosítani a regisztrációs központokhoz, és minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy javítsák a feltételeket, ahogy a menekülteket és menedékkérőket tartják."

Az Amnesty International munkatársaitól megtagadták a röszkei regisztrációs központhoz való hozzáférést, mely egy nemzetközi média figyelmet kapott Youtube videón szerepelt.

Az Amnesty International több olyan menekülttel és a menedékkérővel beszélt, akik egy-három napot töltöttek a központban. Egyes esetekben a rendőrség rossz bánásmódjáról számoltak be, valamint az élelmiszer, víz és higiénés létesítmények hiányáról.

Tovább a videóhoz