A menekültválsággal kapcsolatos új javaslatok, amelyeket tegnap jelentett be az Európai Bizottság, lépéseket tesznek ugyan a menekültek védelme érdekében, de sem hosszú, sem rövid távon nem fogják a válságot megoldani – jelentette ki az Amnesty International.

„Bár a Bizottság által közzétett javaslatok segíteni fognak a menekültválság kezelésében, bizonyosan nem fogják azt megoldani – sem rövid, sem hosszú távon” – közölte a Bizottság bejelentésére reagálva Iverna McGowan, az Amnesty International Európai Irodájának megbízott igazgatója. „Az EU-s tagállamoknak együtt kell működniük a Bizottsággal, hogy az EU-s menekültügyi rendszernek egy sokkal ambiciózusabb átalakítását valósítsák meg a menekültkérők fogadásával és a kérelmek feldogozásával kapcsolatban a határ menti tagállamok támogatásának jelentős növelésére, valamint a menekült státusz Unión belüli kölcsönös elismerésére alapozva. A tagállamoknak az EU-ba vezető biztonságos utak bővítésének módját, és nem biztonságos országokat kellene keresniük, ahova a menekülteket visszaküldetik.”

A Bizottság bejelentése előtt az Amnesty International nyilvánosságra hozta európai menekültvédelmi javaslatát (Agenda for Europe), amelyben a Menekültek Védelmének Uniója létrehozására szólít fel. A javaslat az igazságügyi és belügyi tanács rendkívüli, szeptember 14-i brüsszeli csúcstalálkozója előtt sorolja fel azokat a sürgős változtatásokat, amelyekre az egyre kiterjedtebbé váló menekültügyi válsággal kapcsolatban az EU-s hozzáállásban szükség van.