A kibontakozó menekültügyi válságra ezidáig az európai vezetők zavaros válaszokat adtak. Hiányzott belőlük az irányítás, a célkitűzés és az együttérzés – jelentette ki az Amnesty International, annak kapcsán, hogy nyilvánosságra hozta Európára vonatkozó javaslatait (Agenda for Europe) még azelőtt, hogy az Európai Bizottság ma bejelenti új ötleteit a válság megoldására.

A Védelem Uniója: Az Amnesty International európai menekültvédelmi javaslata (A Union of Protection: Amnesty International’s Agenda for Refugee Protection in Europe) még a hétfői igazságügyi és belügyi tanács rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozója előtt vázolta fel azokat a sürgős változtatásokat, amelyeket Európának az egyre növekvő menekültügyi válság során végre kell hajtania.

„Európában a második világháború óta nem látott méreteket öltött az erőszak és az emberi jogsértések elől menekülők szenvedésének mértéke” mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. „Európa szétdarabolt és összefüggéstelen válaszokat tudott mindeddig adni a menekültügyi válságra, egy olyan időszakban, amikor éleslátású vezetésre és az összeomló európai menekültügyi rendszer drasztikus reformjára lenne minden eddiginél nagyobb szükség.”

Az Amnesty International összeurópai stratégiai megközelítést követel több biztonságos és legális útvonal biztosítása érdekében az üldöztetés és konfliktusok elől menekülők számára. Sürgős szükség van megfelelő és humánus fogadási körülményekre érkezésükkor, valamint egy korszerűsített menedékügyi eljárásra, olyan államok részvételével, amelyek méltányosan osztoznak a menekültek befogadásának felelősségében.

Idén eddig csaknem 2800 ember vesztette életét, miközben próbálták biztonságban elérni Európát. Sokkoló képek kellettek ahhoz, hogy egyes európai vezetőket felrázzanak, és néhányan most teljes fordulatot véve több áttelepítési helyet ajánljanak.

Az elkeseredett jelenetek Magyarországon és Görögországon megmutatták, hogy a menekültek és menedékkérők nehézségei közel sem érnek véget az Európai Unió elérésével.

Az Amnesty International képviselői nemrég szemtanúi voltak a megdöbbentő fogadási körülményeknek és egy csoport bűnöző tettének, amint fizikailag megtámadták a menekülteket és az őket támogató aktivistákat a görögországi Kos szigetén.

Az Amnesty International kutatói Magyarországon is tanulmányozták a körülményeket, ahol olyanokkal találkoztak, akiket élelem és víz nélkül tartottak őrizetben és olyanokkal is, akiknek a szabad ég alatt kellett aludniuk.

Az Amnesty International európai menekültvédelmi javaslata részletezi azokat a problémákat, amelyeket meg kell oldani, és azokat a sürgős és összehangolt lépéseket, amelyeket meg kell tenni.

Európa vezetőinek sürgősen:

- jelentős mértékben növelniük kell a határ menti EU-s tagországok támogatását, hogy azok humánus fogadási körülményeket tudjanak biztosítani, és felgyorsíthassák a menedékkérelmek elbírálását.

- biztosítaniuk kell az EU-s területekhez való hozzáférést a külső határokhoz érkező menekültek számára.

- enyhíteniük kell a külső határok országait érő közvetlen nyomást egy sürgősségi áttelepítési tervvel.

- át kell vizsgálniuk az olyan EU-s törvényeket, melyek a sikeres menedékkérők mozgásszabadságát akadályozzák az EU-n belül.

- a határ menti tagországoknak le kell állítaniuk a kitoloncolást és emberi jogsértések elkövetését, beleértve a rossz bánásmódot és a túlzott vagy szükségtelen erő alkalmazását.

Fenntartható megoldásként az európai vezetőknek több biztonságos és legális EU-ba vezető útvonalat kell biztosítaniuk, hogy megelőzzék a veszélyes utazások során történő haláleseteket és meg kell egyezniük egy, az egész EU-ban egyenlő jogokkat és jogosultságokkat adó közös menekültügyi rendszerben.

Az Amnesty International becslései szerint a következő két éveben világszerte nagyjából 1,38 millió áttelepítési helyre lesz szükség a legsebezhetőbb menekültek számára. A szervezet arra szóllítja fel az EU tagállamait, hogy ebben az időszakban legalább 300 ezer helyet ajánljanak fel vagy nemzeti programokon keresztül, vagy az EU által előírt kötelező program részeként.

„Globális menekültügyi válság van, nem kizárólag európai menekültügyi válság. Az EU vezetői ezt nem hagyhatják figyelmen kívül és nem fordíthatnak hátat a tragikus következményeinek. Több hónapnyi köntörfalazás után végre egy összehangolt katasztrófa-elhárítást kell megvalósítaniuk és alapjaiban kell változtatniuk a hanyatló menekültügyi rendszeren.”