Az Amnesty International szerint Magyarországnak mielőbb emberibb körülményeket kell teremtenie a szerb határon átkelő menekülteknek és migránsoknak, valamint biztosítania kell utaztatásukat és világossá tennie számukra, hová is küldené őket. Mivel még több ember érkezésére kell számítanunk, a helyzet tovább romolhat.

„Bár Európa az Ausztriába és Németországba érkezők boldogságát ünnepli, a Magyarországra belépő menekültek elé jelenleg nagyon más kép tárul: rohamrendőrök és a hideg, kemény földön való alvás vár rájuk.” – mondta Barbora Cernusakova, az Amnesty International Magyarország-kutatója. „Bár Európa csúnyán belebukott a probléma megoldásába, Magyarországnak akkor is kötelessége a megfelelő körülmények biztosítása az érkezők számára. Ellenséges hozzáállásával nem tudja határain kívül tartani az embereket, egyszerűen csak meghosszabbítja és megnehezíti megpróbáltatásaikat.”

Minden nap sok ember érkezik, szeptember 5-én, szombaton például körülbelül kétezer, főként szír és afgán férfi, nő és gyerek kelt át Röszkénél a magyar-szerb határon, és még további érkezőkre számítanak. Az Amnesty International tanúja volt annak, hogy körülbelül ötszáz embernek, köztük sok gyereknek kellett zord körülmények között átvészelnie a hideg és nyirkos éjszakát a határnál felállított gyűjtőponton, ahol sem ételt, sem menedéket nem biztosítottak nekik.

A magyar rendőrség elmondta az Amnesty Internationalnek, hogy a röszkei fogadóközpont megtelt és nem tudják, hogy mikor érkeznek buszok a menekültek elszállítására, ha egyáltalán érkeznek. A menekültek a fogadóközponton kívül gyülekeztek.

Tegnap zárult sürgősségi kutatásunk. Barbora Cernusakova, az Amnesty International Magyarország-kutatója múlt hét közepe óta az Amnesty International Magyarország igazgatójával és kampánykoordinátorával együtt vizsgálta a hazánkban kialakult helyzetet.

Fotógaléria