Az Amnesty International jelentése szerint több ezer, főként szír, afgán és iraki menekült és menedékkérő esett csapdába és válhat bántalmazás áldozatává, miután múlt hét csütörtökön a macedón hatóságok lezárták az ország déli határát. Ezzel egy új válságzónát hoztak létre a globális menekültügyi krízis közepette. A helyzet akkor romlott meg hirtelen, amikor Macedónia kormánya két határ menti területet is válságzónának nyilvánított, Gyevgyelija mellett lezárta a macedón-görög határt, és katonai erősítést vezényelt oda.

Az Amnesty International birtokába jutott néhány rendkívül aggasztó beszámoló, melyek szerint a határhoz telepített terrorizmusellenes rendőri egység ütlegeléssel, tömegoszlató anyagokkal és figyelmeztető lövésekkel lépett fel a határon átkelni akarókkal szemben, hogy azok ne tudjanak Macedónia területére jutni. A határ mentén szögesdrót kerítéseket is felhúztak.

„Minden országnak joga van biztosítani saját határait, de ez a fajta félkatonai beavatkozás a nemzetközi jog elfogadhatatlan megsértése. A macedón hatóságok úgy tesznek, mintha nem konfliktusok és üldöztetés elől menekülőkkel, hanem lázadókkal állnának szemben.” – mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese. „Amennyiben az ütlegelésről és a lőfegyverek használatáról szóló beszámolók igaznak bizonyulnak, úgy mindez a már jelenleg is kiélezett helyzet rendkívül veszélyes fokozódását jelenti.”

„Minden országnak feladata a konfliktusok és üldöztetés elől menekülők megvédése, ez alól pedig Macedónia sem kivétel. Ha a rendszer nem működőképes, akkor fejleszteni kell – nem lehet egyszerűen csak kívül tartani az embereket.”

Erőszakos visszafordítás

Az eseményeket egy, a határ görög oldaláról szemlélő tanú elmondta az Amnesty International-nek, hogy egy terrorizmusellenes rendőri csapat, Macedónia gyorsreagálású egységének tagjai megverték a Macedóniába bejutni próbáló menekülteket és menedékkérőket, valamint a fejük felett a levegőbe is lőttek. Egy helyi civilszervezet megerősítette, hogy gumilövedékek is bevetésre kerültek. Nyilvánosságra kerültek olyan médiajelentések és videók is, melyeken a macedón rendőrség tömegoszlató anyagokat és gumibotokat használ olyan emberek ellen, akik láthatólag semmiféle fenyegetést nem jelentenek. A Belügyminisztérium által kiadott nyilatkozat szerint villanógránátokat is használtak. Egy szír férfi a határ görög oldalán fekvő Idomeni közeléből beszélt az Amnesty Internationel-lel. Ő azt állította, hogy az elmúlt két napban a macedón katonák legalább ezer embert, köztük családokat és kisgyerekeket tartottak vissza a határátlépéstől. Ötven méterenként körülbelül tíz fős, katonai egyenruhába öltözött csapatok őrzik a határt.

A macedón hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy a határhoz telepített rendőri és katonai erők tiszteletben tartsák a nemzetközi jogot, valamint az erőszak és lőfegyverek használatára vonatkozó normákat.

Félelem egy egyre növekvő válságtól

Ahogy naponta több mint ezer ember igyekszik bejutni Macedóniába, hogy Gyevgyelijában vonatra szállhasson, úgy egyre nőnek az aggodalmak, hogy a válság tovább romlik. Az érkezők közül sokan rossz állapotban vannak és egészségügyi ellátásra szorulnak, amit a macedón Vöröskereszt egészen mostanáig biztosított is nekik.

Egy, a menekülteknek Gyevgyelija vasútállomásán segítséget nyújtó macedón civilszervezet, a Legis szerint sok Szíriából érkező ember fegyveres konfliktusokból eredő sérülésektől szenved.

Úgy tűnik, azok számára, akik a határ görög oldalán rekedtek, csak csekély mértékű egészségügyi ellátás elérhető. Az Amnesty International által megkérdezett szír menekült elmondása szerint ő és mások sem ettek már két napja, és nagy szükségük lenne ételre, egészségügyi ellátásra és menedékre.

A határ lezárása helyett a macedón és görög hatóságoknak inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy – ha szükséges, a nemzetközi közösség segítségével – menedéket, ételt, ruhákat és egészségügyi ellátást biztosítsanak a menekültek számára.

Az Amnesty International sürgeti a macedón hatóságokat, hogy teljesítsék nemzetközi kötelezettségeiket a menekültek és menedékkérők felé, beleértve:

• Engedjék meg azoknak, akik az országban kívánnak maradni, hogy benyújthassák menedékkérelmüket, és biztosítsák számukra kérelmük gyors és hatékony elbírálását;

• Tartózkodjanak a menekültek és menedékkérők elleni túlzó erőszak alkalmazásától;

• Biztosítsanak számukra menedéket, ételt, ruhát és egészségügyi ellátást, valamint

• biztosítsák a megfelelő befogadási körülményeket a kísérő nélküli gyerekek vagy más sebezhető személyek azonosítása és támogatása érdekében.

Háttér

2015 júliusában az Amnesty International kiadott egy jelentést Európa határvidékei: Jogsértések a menekültekkel és migránsokkal szemben Macedóniában, Szerbiában és Magyarországon (Europe’s borderlands: Violations against refugees and migrants in Macedonia, Serbia and Hungary) címmel, amelyben feltárja, hogy Macedónia Görögországgal határos részén a határrendészet rutinszerűen tartja vissza jogtalanul a menekülőket és él vissza helyzetükkel.

Idén június 19-én több módosítást is elfogadtak Macadónia menedékjogról szóló törvényéről, melyek célja, hogy egyszerűbben elérhetővé váljon a menekültstátusz. Lehetővé tették a menedékkérők regisztrációját a határon, valamint kiadtak számukra egy 72 óráig érvényes iratot, mellyel legálisan tartózkodhatnak az ország területén, valamint igénybe vehetik az egészségügyi szolgáltatásokat és a tömegközlekedést, hogy elintézhessék a menekültkérelemmel kapcsolatos ügyeiket.

A legtöbb menedékkérő azonban arra használta fel ezt az iratot, hogy segítségével Macedónián keresztül Szerbiába utazzon, onnan pedig Magyarországra. Útjuk során az országon keresztül segítségükre voltak a hatóságok is, külön számukra biztosítottak vonatot a görög határ menti Gyevgyelijából egészen a szerb határnál fekvő Tabanovcéig.

A kormány álláspontja szerint ezen intézkedések célja a Macedóniában tartózkodó menedékkérők védelme volt a fegyveres csoportok és a csempészek kizsákmányolásával szemben. Azt is ezen intézkedésekkel kívánják megelőzni, nehogy valakit váltságdíj reményében elraboljanak vagy baleset érje, miközben a vasúti sínek mentén gyalogol keresztül Macedónián – mostanáig ugyanis emiatt 29 ember vesztette életét vonatbalesetben.

Mindez lehetőséget teremtett a menedékkérőknek arra, hogy biztonságban és legálisan vágjanak át Macedónián: június 20. és augusztus 17. között mindössze 47 ember (ebből 37 szír nemzetiségű) nyújtott be menedékkérelmet, miközben ezrek haladtak át az országon.

Az Amnesty International korábban már dokumentálta a macedón menekültügyi rendszer hiányosságait. 2014-ben csupán 10 ember kapta meg a menekültstátuszt, a 2009 óta eltelt többi évben pedig egy sem. E hónapban a UNHCR, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala azt javasolta, hogy a menedékkérőket ne lehessen visszaküldeni Macedóniába, mivel az ottani rendszer képtelen nemzetközi védelmet biztosítani a számukra.