Az Európai Bizottság augusztus 14-i döntése a Görögország felé irányuló támogatások növeléséről a görög Égei-szigetekre érkező menekültek számának gyors növekedését követően fontos lépés Görögország és számos Európában menedéket kereső sebezhető ember támogatására – jelentette ki az Amnesty International.

A szervezet azonban arra a sürgős és szükséges lépésre is figyelmeztetett, hogy a Bizottság szólítsa fel az Európai Unió (EU) tagállamait, növeljék meg a biztonságos és legális útvonalak számát, hogy biztonságban elérhessék Európát azok, akiknek védelemre van szüksége.

A görög szigeteken kibontakozó válság azt mutatja, hogy ahogy a tengeren keresztül egyre több szigetre érkezővel a már egyébként is erején felül küzdő befogadó rendszer túllépett a töréspontján, a hatóságok képtelenek a menekültek, menedékkérők és migránsok szükségleteinek ellátására és jogaik védelmére” mondta Iverna McGowan, az Amnesty International Európai Irodájának megbízott igazgatója. „De nem feledkezhetünk meg arról, hogy a migráció nem csak Görögországot, hanem az egész Európai Uniót is érinti. Ennek megfelelően sürgősen szükség van egy EU-s válaszlépésre. A Bizottság által bejelentett intézkedések, amennyiben a rászorulókra irányulnak, támogathatják az országot és a sebezhető embereket. Általánosságban azonban az EU-s menedékügyi állásfoglalások és gyakorlatok szélesebb körű újragondolására van szükség.

Augusztus 14-én a Bizottság megerősítette a Görögországra irányuló nemzeti finanszírozási program elfogadását, amely 474 millió eurós összeget tesz ki. Azonban az idén a tengeren elsősorban Leszbosz, Kiosz, Kosz, Számosz és Lerosz szigeteire érkezett 124 ezer menekült és migráns számára a pénzügyi támogatás nem jelent átfogó megoldást. Az Amnesty International arra biztatja a Bizottságot és az EU-s tagállamokat, hogy biztosítsák a megfelelő operatív segítségnyújtást Görögország és a többi határon fekvő tagállam számára a menedékkérelmek feldolgozásában, és támogassák a menekültek, menedékkérők befogadását. A görög szigeteken kibontakozó válságra adott rövid távú válaszlépéseken túl szükség van a globális menekültügyi válságra reagáló hosszabb távú megközelítésre is.

Bár a támogatások, amennyiben megfelelően alkalmazzák azokat, rövid távon valamennyire csökkenthetik a szigetekre nehezedő nyomást, mégis sürgősen szükség van az EU-s menedékügyi válaszlépések szélesebb körű újragondolására annak biztosítására, hogy a védelemre szorulók a tágabb európai területet épen és biztonságosan elérhessék. Ez több biztonságos és legális Európába vezető útvonalat, több áttelepedési helyet, egyúttal nagyobb mozgásszabadságról való gondoskodást jelent a menekültek számára” – hangsúlyozta Iverna McGowan.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az érkezők száma július 31-ig több mint 750 százalékkal növekedett. Leszbosz szigetére érkeznek a legtöbben. 2015. január 1-je és augusztus 10-e között 70374 menekült és migráns érkezett a szigetre. Nagy többségük Szíriából, Afganisztánból és Irakból jött. Az Amnesty International épp most fejezett be egy kutató missziót a szigeten.