A jelentések szerint a 11 éves lány, aki azután esett teherbe, hogy állítólag a nevelőapja többször megerőszakolta, megszülte gyermekét. A hírek tragikus emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy Paraguaynak sürgősen el kell törölnie a drákói abortuszellenes törvényét - mondta az Amnesty International.

„Nagyon örülünk a hírnek, miszerint mind 'Mainumby', mind az újszülött jó egészségben vannak, de a lány szerencsés, hogy él. Csak az idő múlásával derül majd fény tragikus megpróbáltatásai fizikai és pszichológiai következményeinek valódi mértékére,” mondta Erika Guevara, az Amnesty International amerikai kontinenssel foglalkozó programjának igazgatója.

„A tény, hogy 'Mainumby' nem halt meg, még nem ad felmentést a jogsértések alól, amelyeket a paraguayi hatóságoktól kellett elszenvednie, akik úgy döntöttek, hogy kockára teszik az egészségét, az életét és integritását, annak az elsöprő mennyiségű bizonyítéknak az ellenére, amely szerint ez a terhesség rendkívül kockázatos volt és annak ellenére, hogy nemi erőszak áldozatáról és egy kiskorú gyermekről van szó.”

„Ennek a fiatal lánynak a tragikus története megmutatja, mi a baj a paraguayi emberi jogokkal, ha szegény és marginalizált nőkről és lányokról van szó. Attól a ténytől kezdve, hogy az anya panaszait heteken keresztül nem hallgatták meg, a potenciálisan életmentő kezelés megtagadásáig. Szörnyű, hogy a története túlságosan is mindennapos marad, mindaddig, míg Paraguay nem tesz többet, hogy megvédje a szexuális erőszak áldozatait, dekriminalizálja az abortuszt és garantálja a hozzáférést a modern fogamzásgátlókhoz és a szexuális és reproduktív jogokról szóló információhoz.”

„Ez a lány már eleget szenvedett a szexuális bántalmazástól és a terhességtől, amely a nemi erőszak következménye. A paraguayi hatóságoknak most azt kell biztosítaniuk, hogy hozzáfér az összes egészségügyi szolgáltatáshoz, amelyre szüksége van, hogy folytathatja a tanulást, és hogy a közvetlen család megkapja azt a pszichológiai, gazdasági és szociális támogatást, amelyre megítélésük szerint szükségük van.”