Módosították a nem jogi elismeréséről szóló törvényt, így Írország lett a negyedik állam a világon, ahol ezentúl mindenki szabadon dönthet a saját neméről.

Az Amnesty International örömmel fogadta a 2015-ös nemváltoztatásról szóló törvényt Seanad Éireannban, és gratulál az Írországi Transzneműek Egyenlőségi Hálózata (Transgender Equality Network of Ireland - TENI), az Ingyenes Jogtanácsadó Központok (Free Legal Advice Centres - FLAC) és mindazok számára, akik éveken keresztül kampányoltak ezért a törvényért.

Colm O’Gorman az Amnesty International írországi igazgatója elmondta:

„Ez egy valóban történelmi jelentőségű győzelem az ír emberi jogok számára, és a transzneműek örülhetnek, hogy nemük elismerésért folytatott hosszú és fárasztó harcuk eredménnyel járt.

Ez egy fontos és haladó szellemiségű törvény, amely az ír transznemű közösség és érdekvédelmi szervezete, a TENI, valamint az Amnesty International által feltett kérdésekkel és javaslatokkal foglalkozik.

Kitüntetett örömmel fogadtuk az önmeghatározásról szóló cikkelyt, amely egy lépés a transzneműek megbélyegzésének eltörlése felé. A törvény korábbi verziói előírták, hogy a nemváltáshoz szükség van egy orvos támogató nyilatkozatára, de ezt szerencsére eltörölték. Az önmeghatározásán alapuló nemváltoztatás megfelel a nemzetközi emberi jogi sztenderdeknek.

Szintén örömmel fogadtuk, hogy eltörölték azt a követelményt, amely szerint akik meg akarták változtatni a nemüket, kötelesek voltak megszüntetni élettársi vagy házastársi kapcsolatukat.

Örülünk, hogy a törvénnyel kapcsolatos három fő aggályunk közül kettővel foglalkoztak. Továbbra is nyugtalanító azonban, hogy a törvény szerint a 16 és 17 éveseknek bírósági végzésre van szükségük a nemváltoztatáshoz. Ez a fárasztó folyamat nem felel meg a gyors, átlátható és elérhető ügyintézés kritériumainak. Az általános korhatáron alapuló korlátozások helyett egy eseti döntésen alapuló megközelítést kellene alkalmazni a gyermekek számára, amely esetben a döntés a gyermek nézeteinek és érdekeinek figyelembe vételével történik, ahogyan azt az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága felvázolta. Továbbra is szorgalmazzuk, hogy a kormány vizsgálja felül a törvény e vonatkozását.

Köszönetünket fejezzük ki Joan Burton miniszterelnök-helyettes, Kevin Humphreys államtitkár és a minisztérium tisztviselői részére a törvény haladó szellemű módosításáért. Elismeréssel adózunk az Írországi Transzneműek Egyenlőségi Hálózatának (TENI) és az Ingyenes Jogtanácsadó Központoknak (FLAC) fáradhatatlan munkájukért, valamint mindenkinek, aki velük együtt küzdött, hogy sikeresen megváltoztassák az ír törvényeket a transzneműek jogainak érvényesítéséért.

A transzneműek jogaiért folyó harc itt még nem ér véget, de az ír LMBTI közösség emlékezetében még sokáig fog élni ez a nap, mint egy fontos lépés a valódi egyenlőség felé.”