Az Amnesty International Magyarország elnöksége, munkatársai, aktivistái és támogatói idén a TransVanilla Transznemű Egyesülettel közös delegációval vesznek részt a július 11-én, szombaton zajló 20. Budapest Pride Felvonuláson, hogy támogassák a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösség tagjainak egyenjogúságért és a diszkrimináció ellen folytatott küzdelmét, valamint véleménynyilvánítási és gyülekezési jogának érvényesítését.

Az Amnesty International 2014 óta kiemelten kampányol a transzneműeket és interszexuálisokat érő hátrányos megkülönböztetés ellen. Ebben az évben különlegesen fontost célt tűzött ki a szervezet: a TransVanillával közösen szeretné felhívni a figyelmet a magyar transz embereket érő hátrányos megkülönböztetésre, és szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy ők is tisztelt, elfogadott és látható tagjai lehessenek a társadalomnak.

A TransVanilla Transznemű Egyesület elsődleges célja, hogy a transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek a magyar társadalom tisztelt, elfogadott és látható tagjai legyenek. Idén először vonulnak láthatóan a Budapest Pride-on. Ígéretük szerint vigyáznak azokra, akik eljönnek, és kiállnak azokért is, akik nem lesznek ott. „Az Amnesty International Magyarország megmutatta, milyen egy szövetséges, amikor segíteni akar és láthatóságot akar biztosítani. Csatlakozzatok a csoportunkhoz, váljunk láthatóvá, mutassuk meg, hogy itt vagyunk és része vagyunk a magyar LMBTQ közösségnek!” – mondta Hidasi Barnabás, az Egyesület képviselője.

„Bízunk benne, hogy a rendezvény alatt a rendőrség biztosítja a megfelelő kíséretet és felügyeletet a Pride résztvevői számára, hiszen minden állampolgárnak jogában áll érvényesíteni véleménynyilvánítási és gyülekezési jogát békés keretek közt.”– jelentette ki Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Sajnálatos módon a tavalyi Budapest Pride-on számos kivizsgálást és rendőri közbelépést nélkülöző erőszakos cselekedetről számoltak be a résztvevők, múlt héten pedig két szélsőjobboldali csoport bejelentette, hogy meg akarják akadályozni a Felvonulást. Az Amnesty International Magyarország közleményében szólította fel a hatóságokat arra, hogy biztosítsák a résztvevők biztonságát a Felvonulás alatt. Az AI Magyarország és más civil szervezetek jogi megfigyelőket küldenek a Pride-ra, hogy rögzítsék a rendőri intézkedések esetleges elmaradását.

Az eseményről itt található részletes információ.