Az Amnesty International ma levelet küldött a magyar rendőrségnek, hogy felszólítsa őket, biztosítsák a július 11-ére, szombatra tervezett Budapest Pride Felvonuláson résztvevők biztonságát. Egy héttel az LMBTI jogok éves ünnepe előtt már legalább két szélsőjobboldali csoport is bejelentette, hogy meg akarják akadályozni a Felvonulást.

A Budapest Pride Felvonulásokon résztvevők biztonsága továbbra is aggodalomra ad okot. Az elmúlt években több magyar civil szervezet, köztük a Háttér Társaság is, jelentett LMBTI ellenes szervezetek által elkövetett olyan támadásokat a menet előtt, közben és utána, amelyeket a rendőrség nem akadályozott meg.

Az Amnesty International is dokumentált olyan támadásokat a résztvevők ellen 2013-ban és 2014-ben, amikor a résztvevőket útban a Felvonulásra vagy onnan hazafelé tartva támadtak meg. Ezek közül néhány esetben a rendőrség vélhetően nem avatkozott közbe megfelelően vagy nem tartóztatta le a támadókat.

2013-ban egy csoport Pride-ellenes tüntető szidalmazott, megütött és megrugdosott három férfit a Budapest Pride után. Annak ellenére, hogy azonnal jelentették a támadást, és megkérték a rendőröket, kísérjék el őket a támadás helyszínétől a pályaudvarig, a rendőrség nem volt hajlandó megvédeni őket, a beszámolók szerint pedig ezt mondták: “Ha féltek, minek jöttetek ide?” Annak ellenére, hogy a rendőrök jelen voltak a helyszínen, ahol a támadás történt, nyomozás csak akkor indult az ügyben, amikor az áldozatok beszámoltak a támadásról a médiának.

Amnesty International

Amikor M. 2014-ben a Pride Felvonulásra igyekezett, egy nagyjából 30 főből álló, kapucnis felsőket viselő csoport támadta meg. “Megragadták a vállamat, megfordítottak és ököllel megütötték az arcomat... A barátomat hátba rúgták.” Annak ellenére, hogy M. szerint látták, hogy mi történik, a helyszínen lévő rendőrök nem avatkoztak közbe. M. feljelentést tett a rendőrségen, de a nyomozást megszüntették, mivel az elkövetőket nem sikerült azonosítani.

Az Amnesty International emlékezteti a magyar hatóságokat, hogy a magyar és nemzetközi törvények alapján is kötelességük a Pride Felvonulás résztvevőinek véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jogát biztosítani. Ez magában foglalja a védelmet a Felvonulás előtt és után is, hiszen számos támadás vagy zaklatás közvetlenül az esemény előtt vagy azután történik.

Egy héttel az idei Pride Felvonulás előtt, egy szivárványszínű figurát akasztottak fel a budapesti Városligetben egy oszlopra, rajta egy rózsaszín háromszöggel. A rózsaszín háromszöget a II. világháborúban a koncentrációs táborok meleg foglyainak kellett viselniük.

Index, olvasói fotóIndex, olvasói fotó

Gyűlölet-bűncselekményeknek számítanak azok a támadások, amelyek az embert vélt vagy valós szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt érik. A diszkrimináció egyik legsúlyosabb megjelenési formái ezek, annak büntetőjogi megfelelői. Mivel különösen sértik az emberi méltóságot, és nagy valószínűséggel hosszútávú negatív hatással vannak az áldozatra és a közösségre is, ezért megfelelően, függetlenül, pártatlanul és alaposan ki kell vizsgálni ezeket az eseteket, az elkövetőket pedig bíróság elé kell állítani.

A hatóságoknak azonban nemcsak a gyűlölet-bűncselekmények felderítése a feladatuk, hanem azok megakadályozása is. A Budapest Pride Felvonulás esetében ez azt jelenti, hogy a hatóságoknak, elsősorban a budapesti rendőrségnek, hatékony biztonsági intézkedésekkel kell megakadályozniuk az erőszakos támadásokat a résztvevők ellen. Az Amnesty International Magyarország számos más civil szervezettel együtt jogi megfigyelőket küld a Felvonulásra, akik rögzíteni és jelenteni fogják a rendőrség intézkedéseit vagy azok elmaradását.

Az Amnesty International azt is kéri a hatóságoktól, hogy szorosan működjenek együtt a Pride szervezőkkel már az eseményt megelőzően is, és biztosítsák, hogy a szolgálatban lévő rendőrök egyértelmű parancsot kapjanak a közbeavatkozásra, hogy meg tudják akadályozni az ellentüntetők erőszakos cselekményeit. Továbbá tartsák megfigyelés alatt azokat a csoportokat, amelyek már bejelentették, hogy céljuk a felvonulás megzavarása.