Az Egyesült Királyság Nyomozói Erőinek Törvényszéke (IPT) július 1-jén értesítette az Amnesty Internationalt, hogy a brit kormány ügynökei kémkedtek a szervezet után: hozzáfértek a kommunikációjukhoz, beszélgetéseiket és üzeneteiket lehallgatták és tárolták.

Július 1-jén küldött e-mailjében a Törvényszék arról értesítette az Amnesty Internationalt, hogy június 22-i ítéletében tévesen azonosította a két civil szervezet egyikét, amely a brit kormány törvénytelen megfigyelése alatt állt. Az értesítés világossá teszi, hogy a Jogi Források Dél-afrikai Központján kívül valójában az Amnesty International Ltd, és nem az Egyiptomi Kezdeményezés az Egyéni Jogokért (EIPR) volt az, amelyet megfigyeltek.

Ezek az NGO-k a közé a tíz szervezet közé tartoznak, akik jogi felelősségre vonást kezdeményeztek a brit kormány ellen a feltételezetten a munkájukra irányuló tömeges és törvénytelen megfigyelés miatt.

„18 hónap pereskedés, tagadás és mentegetőzés után megerősítést kaptunk arról, hogy valóban ki voltunk téve a brit kormány tömeges megfigyelésének. Felháborító, hogy amit mindig despotikus vezetők hatáskörébe tartozó cselekedetnek állítottak be, az brit területen a brit kormány által történt” – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. „Hogyan várhatják el tőlünk, hogy létfontosságú munkánkat elvégezzük szerte a világon, ha közben az emberi jogvédők és a jogsértések áldozatai most már okkal hihetik azt, hogy bizalmas levelezéseik jó eséllyel különböző kormányok kezében kötnek ki?”

„A brit megfigyeléseket érintő jogalkotás óriási hiányosságait mutatja az a felfedezés, hogy a brit kormány megfigyelte az Amnesty Internationalt. Ha nem tárolták volna tovább a levelezéseinket, mint ahogy az megengedett lett volna, akkor nem is tudtunk volna róla. Vagy ami még rosszabb, teljesen legálisnak tartották volna.”

A Törvényszéktől kapott e-mail nem tett említést arról, hogy mikor vagy miért figyelték meg az Amnesty Internationalt, illetve mi történt a megszerzett információval.

Ez az eset is mutatja, hogy sürgősen szükség van jogi reformokra, beleértve a törvénykezést megelőző felhatalmazást és valódi betekintést a brit biztonsági szolgálatok megfigyelési hatalmának használatába, valamint egy független nyomozást arról, hogy a brit ügynökség hogyan és miért kémkedett emberi jogi szervezetek után.

A felfedezés egyúttal nyomatékot ad az Amnesty International kormányok általi tömeges megfigyelés befejezésére való felhívásának is.

Háttér:

Az Amnesty International az idei évben indította #UnfollowMe globális kampányát a válogatás nélküli tömeges megfigyelés ellen, amely azon kormányokat célozza, akik betörnének a magánéletbe és ipari mértékben korlátoznák a szabadságokat. A szervezet jogi felelősségre vonást is kezdeményezett az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kormányai ellen azok célzott megfigyelései miatt.