Négy nap 56 kicsivel, 16 naggyal, 12 képzővel, emberi jogi akadályversennyel, meghívott vendégekkel, saját készítésű előadással, papírszínházzal és a Balatonnal. Az emberi jogi nyári táborunkat 2015-ben június 23. és 26. között tartjuk Balatonakalin. A helyszín és a program is hasonló a tavalyi táborhoz.

Az idei táborozók a Nagykörűi Tanodából, a szegedi és tiszaszigeti Motiváció Tanodából, a Rimóci és Lucfalvai Tanodákból, a Meszesi Tanodából és a pécs-somogyi Fészek tanodából jönnek. Ők a Norvég Civil Támogatási Alap közepes pályázatán nyert projektünk „hallgatói”, akik április-június között részt vettek a Te, én, mi és az emberi jogok elnevezésű képzéssorozatunkon. Az év során az Összpont 2.0 elnevezésű emberi jogi versenyünkben kilenc középiskola vett részt. A Brit Nagykövetség támogatásával a verseny legmotiváltabb összpontosait is meghívhattuk a táborba a kisebbek mentoraiként, s hozzájuk csatlakoztak még Emberi Jogi Barát Iskoláink érdeklődő diákjai is. Idén először lesznek kismentorok is, akik a tavalyi tábor legaktívabb, legszorgalmasabb táborozói voltak, s most vállalják a nagyobb felelősséget.

A tábor első napja, az utazáson túl, az ismerkedéssel fog telni. A fél év során 12 képzővel dolgoztunk együtt, és ezen az első estén minden képző játékmesterré alakul kicsit, és drámajátékokkal változtatja az ismeretleneket ismerősökké.

A második napon emberi jogi akadályversenyt szervezünk a strandon vagy a tábor területén, ahol négy nagyobb – drámás – állomáson kívül nyolc kisebb, játékosabb, tesztelős, rejtvényezős, megmozgatós állomáson gyűjthetik a pontot a csapatok. Délután pedig az UCCU és az Élőkönyvtár vendégei tartanak a gyerekeknek foglalkozásokat, korosztály és érdeklődés szerint.

A harmadik nap a „Gyűlölet nélküli világban szeretnénk élni” bizonyító napja. Reggeltől estig, különböző csoportokba osztva (kellékes, hátteres, színjátszós, dokus, papírszínházas) készülünk az esti bemutatóra. Mit jelent nekünk ez a mondat? A drámás tanárok segítenek megírni és megalkotni a választ egy 5-10 perces előadásban; a többi csapat pedig megalkotja hozzá a közeget. Idén először használjuk a papírszínházi technikát is, ahol a gyerekek 12 képben megrajzolják és el is mesélik a történetüket. Ez lesz az az emlék, amit később minden résztvevő tanoda megkap emlékül.

A negyedik nap a hazautazás napja, egy kis megállóval. Tavaly nagyon jól sikerült a tábor, s bízunk benne, hogy idén sem lesz ez másképp. Aki szeretné első kézből hallani, milyen is volt, azt szeretettel várjuk június 26-án délután 16 órakor a Norvégminta Fesztiválon, ahol a gyerekek, még hazautazás előtt újra előadják az elkészült előadást, a megrajzolt papírszínházat, s megnézhetjük közösen a tábori kisfilmeket, fotókat, tablókat.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Az Amnesty International Magyarország a Norvég Civil Támogatási Alapnak köszönhetően 2015 márciusa és 2016 áprilisa között 14 tanodával működik együtt a Te, én, mi és az emberi jogok tanodai keretek között nevű projektjében. Projektünk célja a 10-16 év közötti társadalmilag sérülékeny fiatalok és közvetlen környezetük érdekérvényesítési képességének fejlesztése az emberi jogi szemlélet átadásán keresztül.

Tanodák: Aranyalma Tanoda (Mátészalka), Domino Tanoda (Budapest), Fészek Tanoda (Pécs-Somogy), Lucfalvai Tanoda (Lucfalva), Mátraverebélyi Tanoda (Mátraverebély), Meszesi Tanoda (Pécs), Motiváció Szeged, Motiváció Tiszasziget, Nagybátonyi Tanoda (Nagybátony), Nagykörűi Tanoda, Nyitott Ház Tanoda és Közösségi Ház (Gilvánfa), Pátka Bárányai Tanoda (Pátka), Rimóci Tanoda (Rimóc), Varsányi Tanoda (Varsány)