A maradék 950 korbácsütéssel, melyet a szaúd-arábiai hatóságok Raif Badawi ellenzéki bloggerre terveznek mérni, a szólásszabadságot ostorozzák, valamint az ország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeit is kigúnyolják. Az Amnesty International attól tart, hogy a nyilvános korbácsolás már holnap folytathatják.

A félelmek tovább fokozódtak, miután Szaúd-Arábia Legfelsőbb Bírósága június 6-án bejelentette a médiában, hogy helybenhagyta Raif Badawi 10 év börtönről és 1000 korbácsütésről szóló ítéletét, nem hagyva helyt fellebbezésnek.

„Az utolsó nyilvános korbácsolás után öt hónap rács mögötti sínylődés következett, e kegyetlen és embertelen büntetés veszélye pedig továbbra is Raif Badawi feje felett lebeg. E rettenetes ítélet helybenhagyásával, mely szembemegy a kínzás és más kegyetlen bánásmód alkalmazásának nemzetközi tiltásával, Szaúd-Arábia Legfelsőbb Bírósága világossá tette, hogy a hatóságok nem törekednek igazságosságra. Ehelyett példát akarnak statuálni, hogy ellehetetlenítsék a szólásszabadságot” – mondta Said Boumedouha, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatóhelyettese. „Az Amnesty International támogatóinak és aktivistáinak milliói, újságírók és politikai vezetők világszerte egyértelműen felszólaltak: Raif Badawi lelkiismereti fogoly, akit azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni. Ennek a gyalázatosan kegyetlen büntetésnek véget kell vetni, a hatóságoknak hatályon kívül kell helyezni a Raif Badawi ellen kiszabott ítéletet.”

Raif Badawit eredetileg 2014 májusában ítélték el egy online fórum megalapításáért, az iszlám megsértésének vádjával. Az első 50 korbácsütésre egy jeddah-i köztéren került sor január 9-én. A további ütéseket egészségügyi és más ismeretlen okok miatt elhalasztották. Ensaf Haidar, a blogger felesége, valamint három gyermekük menedékjogot kaptak Kanadában, ahol Ensaf széleskörű kampányt folytat férje kiszabadításáért.

„A hamarosan kezdődő Ramadán szent hónapja hagyományosan a rabok szabadon engedésének időszaka. Ezért arra szólítjuk fel Salman királyt, hogy ragadja meg az alkalmat Raif Badawi szabadlábra helyezésére, hogy ismét egyesülhessen a családjuk. Megszenvedték ennek az igazságtalan tárgyalásnak és büntetésnek minden egyes brutális lépését” – mondta Said Boumedouha.

Az Amnesty International globálisan mozgósít, Magyarországon arra kérik az embereket, hogy hívják fel a Szaúdi Nagykövetséget és követeljék a blogger azonnali szabadon bocsátását.

A Szaúdi Nagykövetség elérhetősége: +36 1 436 95 00. Magyar menü 2. gomb, nagyköveti iroda 3. gomb. Hívás után kérjük, jelezzék nekünk az office@amnesty.hu-n.