Az a nap, amikor a szaúd-arábiai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy helybenhagyja a blogger Raif Badawi 10 év börtönt és 1000 korbácsütést kiszabó ítéletét, a véleménynyilvánítás szabadságának sötét napja a Királyságban – mondta az Amnesty International.

Iszonyú, hogy ezt a kegyetlen és igazságtalan ítéletet helybenhagyták. Blogot írni nem bűn, Raif Badawit pusztán azért büntetik, mert gyakorolni merte a véleménynyilvánításhoz való jogát” - mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

„Azzal, hogy nem változtatták meg a szaúd-arábiai hatóságok az ítéletet, ismét bizonyságot adtak arról, hogy mennyire érzéketlenül képesek figyelmen kívül hagyni az igazságot és annak a több tízezer embernek a követelését szerte a világon, akik Raif azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését sürgették. Az ítélet végleges, nem lehet visszavonni, lehet, hogy már ezen a héten pénteken újra nyilvánosan megkorbácsolják. Ezenfelül az igazságtalanul kiszabott büntetésének hátralévő részét is le kell töltenie. A bíróság döntése egy újabb folt az ország már - finoman szólva - amúgy sem makulátlan emberi jogi bizonyítványán.”

Raif Badawit 10 évre, 1000 korbácsütésre és 1 millió riálos pénzbüntetésre ítélte a dzsiddai büntető bíróság 2014. május 7-én, mert létrehozott egy online vitafórumot. Az Amnesty International lelkiismereti fogolynak tekinti, és globális kampányba kezdett a szabadon bocsátásáért, amelyet több tízezer ember támogatott világszerte.

2015. január 9-én Raif Badawit a pénteki ima után egy dzsiddai téren 50 alkalommal megkorbácsolták, ami nemzetközi felháborodáshoz vezetett. A következő két hétben egészségügyi indokok miatt elhalasztották a büntetés folytatását. Azóta sem korbácsolták meg, azonban nem tudni, hogy miért halasztották el a büntetést a hatóságok. A mostani ítélet után küszöbön áll ismét annak a veszélye, hogy folytatják a maradék 950 korbácsütés végrehajtását.