A migrációval kapcsolatos napirendjének fejlesztéseivel kapcsolatban az Európai Bizottság május 27-én, szerdán elárulta, hogy megnövelik a Triton hadművelet forrásait és működési területét. Mindez hozzájárulhat annak az űrnek a betöltéséhez, melyet az olasz Mare Nostrum hadművelet leállítása hagyott maga után. Az Amnesty International szerint ez lehetőséget teremt arra, hogy minél több életet mentsenek meg a tengeren.

„A Földközi-tenger középső részének biztosítására szánt források és az akció által lefedett terület kiterjesztésével az egykori Mare Nostrum művelet szintjére kerülhet a Triton működése. Mindez azt mutatja, hogy az Európai Unió végre felismerte, hogy mekkora hibát követett el, amikor megfelelő alternatíva kidolgozása nélkül véget vetett Olaszország Mare Nostrum hadműveletének. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy több eszközzel lesznek jelen a tengeren, és közelebb azokhoz a helyekhez, ahol a menekültek bajba kerülnek túlzsúfolt és utazásra alkalmatlan hajóikkal, és sok esetben a vízbe fulladnak. Összességében több életet tudnak majd megmenteni.” – mondta Iverna McGowan, az Amnesty International Európai Irodájának megbízott igazgatója.

Bár az Amnesty International üdvözölte a kutatás és mentés kapacitásának jelentős növelését, a valóságban még így is lesznek olyanok, akiknek veszélybe kerül az élete. A menekültügyben szükség lesz egy igazán átfogó megközelítés kidolgozására, hogy azoknak, akiknek szükségük van rá, választhassanak a nemzetközi védelem több biztonságos és jogszerű módja közt. Enélkül végső elkeseredésükben az emberek továbbra is vállalkozni fognak a Földközi-tengeren való veszedelmes átkelésre.

Egy másik intézkedés, melyet az Amnesty International is szorgalmaz, a menekültek elhelyezésére szolgáló intézmények számának növelése. A migrációval kapcsolatos napirendi pont keretében az Európai Bizottság szerdán bemutatott egy tervezetet a befogadás mikéntjéről. Az EU tervezete remek ötlet: egy széleskörű, minden tagállamra kiterjedő befogadórendszer a már meglévő nemzeti intézményeken felül. Azonban a tervezett számok messze elmaradnak attól, amely megfelelő lenne a globális menekültválság kezeléséhez.

Az Európai Bizottság kidolgozott egy tervezetet a Görögországban és Olaszországban kialakult vészhelyzet kezelésére is, hogy az április 15-e után érkezett negyvenezer szíriai és eritreai menedékkérőt áttelepítsék más EU tagállamokba a következő két év folyamán. Mindez alapos átgondolást kíván, hogy a bizonytalan helyzetben lévő emberek védelme biztosított legyen.

„Bármiféle áttelepítés tervezete csak javulást hozhat a szükséget szenvedők életébe, amennyiben a befogadás feltételei és a menekültügyi rendszerek javulnak az EU-ban és a menedékkérők akaratát is figyelembe veszik.” – jelentette ki Iverna McGowan.