Múlt hét csütörtökön kegyelmet kapott a megkínzott Moses Akatugba – akit három mobiltelefon ellopásáért jogtalanul halálra ítéltek – azt követően, hogy az Amnesty International támogatói a világ minden tájáról összefogva intenzív kampányt folytattak a szabadon engedéséért.

Moses Akatugbát azért küldtek a siralomházba, mert a vádak szerint 16 évesen eltulajdonított három mobiltelefont, és sorozatos kínzásokkal rávették, hogy aláírjon egy erről szóló vallomást. A férfit megrendítette, amikor Niger Delta leköszönő kormányzója múlt hét csütörtökön bejelentette: teljes kegyelemben részesül.

„A kegyelem, amiben Moses Akatugba – akit eleve nem szabadott volna halálra ítélni, hiszen kiskorú volt, amikor a bűncselekményt elkövette ‒ részesült, az igazság győzelme, és arra emlékeztet minket, hogy a civilek egyesített ereje és az emberi jogokért folytatott kampány valódi eredményekre képes” – mondta Netsanet Belay, az Amnesty International afrikai igazgatója. „Ha nincs az a több ezer közbenjáró levél, amelyet támogatói küldtek a föld minden tájáról, akkor Moses talán sosem nyeri vissza szabadságát.”

Moses esete kiemelkedő fontosságú az Amnesty International globális kínzásellenes kampányában. Ügyére a 2014-es Levélíró Maraton is felhívta a figyelmet. Összesen több mint 800 ezren léptek akcióba a világ minden részéről és kérték Niger Delta kormányzóját, Emmanuel Uduaghant, hogy törölje el a férfira kiszabott halálbüntetést.

„Megrendülten állok a történtek előtt. Köszönöm az Amnesty Internationalnek és aktivistáinak az óriási támogatást, amelynek köszönhetően én kerültem ki győztesen ebből a küzdelemből.” – mondta Moses Akatugba az Uduaghan kormányzó bejelentését követő nyilatkozatában. „Az Amnesty International tagjai és aktivistái számomra hősök. Biztosíthatom őket, hogy a sok fáradozás, amellyel támogattak, nem vész kárba. Ha Isten is megsegít, beváltom a hozzám fűzött reményeiket. Megfogadom, hogy magam is emberi jogi aktivista leszek – hogy másokért küzdjek.”

Moses köszönetét fejezte ki Justine Ijeomah emberi jogvédőnek, a Human Rights, Social Development and Environmental Foundation (HURSDEF) vezetőjének, valamint Uduaghan kormányzónak is megköszönte, hogy „megtartotta a szavát”.

2014 októberében Uduaghan kormányzó az Amnesty International támogatóinak nyomására azt ígérte, fontolóra veszi a kegyelem lehetőségét. Múlt csütörtökön, a leköszönését megelőző napon kegyelemben részesítette Mosest.

Még gyerek volt, amikor letartóztatták és megkínozták

Moses Akatugbát 16 éves korában, 2005-ben tartóztatták le fegyveres rablásért. Elmondása szerint a rendőrök machetével és gumibottal több ízben megkínozták.

Az Amnesty Internationalnek elmondta, hogy megkötözték és hosszú órákra fellógatták, majd harapófogóval letépték a kéz- és lábujjkörmeit. Ezt követően két előre megírt „vallomás” aláírására kényszerítették.

„Moses még gyerek volt, amikor letartóztatták és megkínozták. A nemzetközi emberi jogi törvények értelmében nem lett volna szabad halálra ítélni, hiszen kiskorú volt, amikor a bűncselekményt elkövette” – fejtette ki Netsanet Belay. „Minden Nigériai tagállam kormányzójának meg kellene változtatnia az összes körzetében kiszabott halálos ítéletet, beleértve azok ügyét is, akiknek a kivégzése már a küszöbön áll, és akiket hasonlóan elfogadhatatlan rendőrségi nyomozás eredményeképp ítéltek el.”

Uduaghan kormányzó, mielőtt pénteken távozott posztjáról, három másik férfi halálos ítéletét is börtönbüntetésre változtatta.

Amint Nigéria új elnöke, Muhammad Buhari hivatalba lépett, az Amnesty International azonnal felszólította, hogy haladéktalanul hirdessen hivatalos moratóriumot a kivégzésekre a halálbüntetés jövőbeni eltörlésének szándékával. Nigériában jelenleg több mint 1500 ember sínylődik siralomházban, köztük több fiatal bűnelkövető. Nigériában 2013-tól hajtanak végre újra kivégzéseket, akkor öt embert akasztottak fel a hivatalos moratórium ellenére.

A ma megjelenő TÍZ IGAZ TÖRTÉNET című novelláskötet Gálája este hétkor a Katona József Színház nagyszínpadán: http://bit.ly/Tiz_igaz_tortenet_gala