Május 28-án Szaúd-Arábia az idei kilencvenedik kivégzést hajtotta végre. Ezáltal már most elérte a királyságban a 2014-es év során végrehajtott kivégzések számát - közölte az Amnesty International.

A halálozások száma a legmagasabbak közt van, amit a szervezet több mint három évtized alatt azonos időszakban feljegyzett. Példátlan növekedést jelez ez egy olyan országban, amelyet már így is a világ leggyorsabb kezű kivégzői közt tartanak számon.

"Mivel az idei évnek még a fele sem múlt el, a királyság példátlan ütemben halad az ijesztő szám felé. A kivégzések aggasztóan megnövekedett száma túllépi az ország által előzőleg felállított borzalmas rekordot" - mondta Said Boumedouha, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatóhelyettese.

A múlt csütörtöki, riyadhi kivégzést egy pakisztáni férfin hajtották végre, akit kábítószerrel kapcsolatos vétségek miatt ítéltek el. Az ez évben végrehajtásra kerülő kivégzések majdnem fele kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények kapcsán történt. Ezek a vétségek nem tartoznak a "legsúlyosabb bűnök" kategóriájába, és a halálbüntetés erre való kiszabása ellentétben áll a nemzetközi joggal. Maguk a hatóságok sem tekintik a kábítószerrel kapcsolatos vétségeket olyan bűncselekményeknek, amelyekért a saría törvénye értelmében isteni kinyilatkoztatás által kiszabott büntetés járna. Ehelyett a halálbüntetés ilyen esetekben mérlegelés alapján alkalmazható büntetés.

A kivégzésre Szaúd-Arábia leggyakrabban alkalmazott módszere a lefejezés, melyet gyakran köztereken hajtanak végre. Néhány déli tartományban alkalmanként előfordul, hogy a foglyokon lőfegyveres kivégzőosztag hajtja végre az ítéletet.

Szaúd-Arábiában sok alperest, köztük a halálra ítélteket is, gyenge lábakon álló bírósági eljárás alapján ítélik el, melyek nem felelnek meg a méltányos eljárásra vonatkozó nemzetközi normáknak. A vádlottakat gyakran kizárólag kényszerrel szerzett vallomások alapján találják bűnösnek. Nem kapnak jogi képviseletet, az eljárásokat titokban tartják, és a vádlottakat nem tájékoztatják a jogi eljárás menetéről.

A Legfelsőbb Bíróság nemrégen jóváhagyta, hogy bizonyos halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények esetén a bíróknak nem szükséges bebizonyítaniuk a vádlott bűnösségét, hanem kizárólag gyanú és a saját mérlegelésük alapján kiszabhatják a halálbüntetést.

„A szaúd-arábiai hatóságok megingathatatlan elkötelezettsége a brutális büntetés iránt különösen borzalmas annak tudatában, hogy mennyire égbekiáltóan nagyok a hibák az igazságszolgáltatás rendszerében”- jelentette ki Said Boumedouha. „A halálbüntetés kiszabása kegyetlen és embertelen bármely körülmények között, de még felháborítóbb, amikor egy olyan eljárás során szabják ki büntetésként, mely maga is gúnyt űz az igazságszolgáltatásból.”

Aggasztó, hogy az elmúlt két év során jelentős számú síita tüntetőt ítéltek halálra. Ezeket gyakran a királyság keleti tartományában zajlott tüntetések kapcsán szabták ki, melyek a 2011-es tömeges népfelkelések utójátékai voltak, s amelyeknek köszönhetően néhány régóta hatalmon levő önkényúr uralma dőlt meg a térségben.

A halálraítéltek között van Szaúd-Arábia legismertebb síita imámja, Sheikh Nimr al-Nimr is, akit 2014 októberében ítéltek halálra egy gyenge lábakon álló eljárás során. Unokaöccsét, Ali-al-Nimrt, egy fiatalkorú bűnelkövetőt szintén halálra ítéltek olyan vallomások alapján, amelyeket Ali-al-Nimr elmondása szerint kínzással sajtoltak ki. A nemzetközi jog tiltja a halálos ítélet kiszabását olyan elkövetők ellen, akik a bűncselekmény elkövetésekor 18 éven aluliak voltak.

További hat síita tüntetőt ítéltek halálra az elmúlt év során, és több tucat olyan ember várakozik eljárásra, akik számára állítólagos vétségeik miatt az ügyészség  halálbüntetést követel. Sokan közülük arra panaszkodnak, hogy fogva tartásuk alatt bántalmazásták őket, s hogy az eljárások méltánytalanok.

A szaúd-arábiai hatóságok állítása alaptalan, melynek értelmében a halálbüntetés elrettentő erővel bírna az erőszakos bűncselekményekre.

"Nincs bizonyíték arra, hogy a halálbüntetés elrettentő erővel bírna a bűncselekményekre, vagy hogy hatékonyabb lenne, mint a büntetés más formái” - hengsúlyozta Said Boumedhoua. „A kivégzések felgyorsítása helyett a szaúd-arábiai hatóságoknak azonnali hatállyal moratóriumot kellene életbe léptetnie a halálbüntetés jövőbeli eltörlése érdekében".

Háttér

Az Amnesty International legutóbbi, 2015 áprilisában megjelent globális jelentésében a halálbüntetésről, Szaúd-Arábia a világ három leggyorsabb kezű kivégzői közé tartozik, s csak Kína és Irán múlja felül.

2014. december 31-ével összesen 140 ország törölte el a halálbüntetést jogilag vagy gyakorlatilag. Az Amnesty International kivétel nélkül minden esetben ellenzi a halálbüntetés kiszabását, tekintet nélkül a bűncselekmény mibenlétére vagy körülményeire, a vádlott bűnösségére vagy ártatlanságára, illetve a kivégzés módjára.

Lásd még:

Szaúd-Arábia: További három kivégzéssel nőtt a halálbüntetések példátlanul magas száma

Szaúd-Arábia: King Salman uralkodásának első száz napja nem hozta meg az emberi jogok ügyében a haladást

Szaúd-Arábia végrehajtja a halálítéletet egy indonéziai nőn, aki valószínűleg mentális betegségben szenvedett

Szaúd-Arábia: Halálraítélték Sheikh Nimr Baqir al-Nimr imámot egy gyenge lábakon álló eljárás során