25 éves az Amnesty International Magyarország – születésnap slammel és süteménnyel

Május 29-én
, pénteken este az AnKERT-ben ünnepli az Amnesty International Magyarország fennállásának 25. évfordulóját. A szervezet szeretettel vár minden érdeklődőt az ingyenes bulira. A programban többek közt slam poetry, sütiverseny és a Katona József Színház Ifjúsági Tagozatának előadása szerepel.

Az Amnesty International története 1961-ben kezdődött. Az ideológiáktól és gazdasági érdekektől független szervezet évtizedek óta fellép az emberi jogsértések ellen. Mára több mint 7 millió ember globális mozgalma lett, mely 150 országban van jelen. Célja, hogy a kínzás, a kivégzések, az illegális bebörtönzések, a hátrányos megkülönböztetés ne maradhasson titokban a világ előtt.

„Csak amikor az utolsó lelkiismereti fogoly kiszabadul, az utolsó kínzókamra is bezárt, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata a világ összes emberére nézve valósággá válik, csak akkor lesz vége a munkánknak.” – mondta Peter Benenson, az Amnesty International alapítója.

Az Amnesty International Magyarország a 25. születésnapját színes programokkal ünnepli. A szülinap „megédesítésére” az AI Magyarország sütiversenyt hirdetett, az édességeket a helyszínen lehet megvásárolni, az így befolyt összeg a szervezet működését támogatja.

Az esemény délután ötkor az Összpont, az AI Magyarország emberi jogi versenyének díjkiosztójával kezdődik, melyet Ben Luckock, a Brit Nagykövetség Politikai Osztályának vezetője nyit meg. Támogatásukkal 2015-ben kétszer annyi középiskoláshoz juthat el a gyerekek által kedvelt program, mint az előző évben.

A Katona József Színház Ifjúsági Tagozatának Üdv a Klubban című előadását hat órától láthatják az érdeklődők.

Fél nyolctól Jennifer Clement mexikói írónővel tartott angol nyelvű beszélgetéssel folytatódik a program, majd nyolc órától Slamnesty 3.0. Témája: Szabad a tószt! Az Amnesty International története is egy tószttal kezdődött, az alapító, Peter Benenson londoni ügyvéd két portugál diákról olvasott, akiket a Salazar-rezsim bírósága hét év börtönre ítélt. Bűnük az volt, hogy pohárköszöntőt mondtak a remélt majdani szabadságra és demokráciára. Benenson felháborodásában cikket írt a lelkiismereti foglyok szabadon engedéséért, és levélküldési akciót hirdetett. Sok ezren válaszoltak: így született meg az Amnesty International. Fellépők: Csősz Gergő, Fazekas Viktor, Gergály Norbert, Imre Ábris, Kemény Zsófi, Molnár Péter, Nagy Gábor, Sárközi Richárd, Szabó Mátyás, Tengler Gergely TG és Tunyogi Imre. A zsűri tagjai: Fiáth Marianna újságíró, Karafiáth Orsolya költő és Menyhárt Jenő dalszerző, zenész.

Az est hivatalos részét a Sütiverseny díjkiosztója zárja, a nyerteseket a zsűri elnöke, Mautner Zsófia gasztroblogger jelenti be. A zsűri tagjai: Dragomán György író és Pakot Ágnes, a tavalyi verseny győztese.

23 órától indul a tánc.

VÁRJUK SZERETETTEL!