A Nemzeti Konzultációra reagálva az Amnesty International Magyarország akciót indít. Arra kérjük az embereket, ahelyett, hogy megpróbálnának választ adni a félrevezető és idegenellenes hangulatot szító kérdésekre, inkább töltsék le honlapunkról és küldjék vissza az Orbán Viktor miniszterelnöknek szóló levelünket a Konzultáció mellé küldött válaszborítékban, vagy aláírásukkal támogassák online kezdeményezésünket. Utóbbi esetben június végén fogjuk eljuttatni a tiltakozó leveleket a miniszterelnökhöz.

Ezt küldd vissza Orbán Viktornak!

Fontosnak tartjuk, hogy párbeszéd legyen az állampolgárok és a megválasztott tisztségviselők között, de arra kérjük az embereket, ne küldjék vissza a Nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról című kérdőívet.

Úgy gondoljuk, hogy hiba a terrorizmus és a migráció jelenségének összemosása, hiszen ezáltal az a hamis kép alakul ki, hogy a migránsok és menekültek terroristák vagy bűnözők. A Nemzeti Konzultációban feltett kérdések félrevezetőek és alkalmasak arra, hogy a már amúgy is meglévő idegenellenes hangulatot fokozzák.

Tény, hogy jelenleg a világ a második világháború óta legnagyobb migrációs válságával néz szembe. Azonban a migránsok nem bűnözők, és nem jelentenek veszélyt a magyar társadalomra. Reményeink szerint sok már állampolgárral együtt olyan ország állampolgárai szeretnénk lenni, amely minden védelemre szoruló ember számára azonos feltételek mellett biztosítja az alapvető emberi jogokat, ahelyett, hogy megbélyegezné és elkergetné őket.

Arra kérjük Orbán Viktort, tegyen meg mindent, hogy Magyarország vegye figyelembe a menekültek és migránsok emberi jogait. Hagyjon fel a menekültek és migránsok elleni megbélyegző megszólalásokkal, és a jövőben határozottan utasítsa vissza az ez ehhez hasonló retorikai fogásokat. Uniós vezetőként tegyen meg mindent, hogy hazánk a lehető legnagyobb mértékben vegye ki a részét a Földközi-tengeren bajba jutott menekültek és migránsok megmentéséből. Végezetül arra kérjük, hogy mielőtt bármilyen intézkedést tervez a témában, konzultáljon érdemben a téma szakértőivel és a témában járatos civil szervezetekkel.

„Egyetértünk Magyarország miniszterelnökével abban, hogy fontos a párbeszéd. A menekültválságra kereshetjük együtt a megoldást, azonban ezt nem tehetjük félrevezető és idegenellenes hangulatot szító kérdések megválaszolásával.” – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „Az akciónkkal azoknak biztosítunk alternatív lehetőséget, akik a menekültek és migránsok alapvető emberi jogait tartják elsődlegesnek.”

ITT ÍRHATOD ALÁ ONLINE.