Az emberek világszerte számos emberi jogsértéssel néznek szembe a valós vagy vélt szexuális irányultságuk és nemi identitásuk miatt. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) embereket rendkívül gyakran éri hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, foglalkoztatáshoz és lakhatáshoz való hozzáférés során.

Számos országban még mindig büntetik a közös megegyezésen alapuló azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, amely gyakran eredményezi az LMBTI emberek önkényes letartóztatását, jogellenes fogvatartását, bebörtönzését és kínzását. Az LMBTI emberektől sokszor megtagadják a véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez való jogot is. Egyes országokban rendszeresen betiltják a Pride felvonulásokat, vagy nem biztosítanak megfelelő rendőri védelmet a felvonulások szervezőinek és résztvevőinek.

A Nemzetközi Homofóbia és Transzfóbia Ellenes Nap (International Day against Homophobia and Transphobia – IDAHOT) egy 2004 óta létező kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a politikai döntéshozók, véleményformálók, társadalmi mozgalmak, valamint a közvélemény és a média figyelmét a homofóbián és transzfóbián alapuló diszkriminációval kapcsolatos kérdésekre. A világnapot minden évben május 17-én tartják, ezzel emlékezve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-i döntésére, mely törölte a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról.

A Nemzetközi Homofóbia és Transzfóbia & Bifóbia Ellenes Nap (IDAHOT, május 17.) alkalmából az Amnesty International Magyarország közös fotóakciót szervezett tíz Magyarországon működő nagykövetséggel annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az emberi jogi visszaélésekre, amelyekkel a transznemű emberek Magyarországon és világszerte nap mint nap szembesülnek. A résztvevők célja, hogy a transznemű emberek láthatóvá, a társadalom egyenlő jogú tagjaivá váljanak.

Az idei rendezvény mottója: „A nemed a te dolgod. Nekem csak tisztelnem kell.

Felkértük a Magyarországra akkreditált nagyköveteteket, hogy vegyenek részt a kezdeményezésben, és fényképezzék le magukat a fenti mottó egyik szavával. A készített fotók felkerülnek az Amnesty International Magyarország online felületeire, hogy minél szélesebb közönséghez eljuthasson az üzenet.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen sok nagykövetség részt vett a kezdeményezésben és kifejezte támogatását a Magyarországon élő transznemű emberek felé. Reméljük, hogy az akció segíteni fog abban, hogy a magyar emberek nyitottabbá és toleránsabbá váljanak.” – nyilatkozta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A nemed a te dolgod. Nekem csak tisztelnem kell

Résztvevők

Theresa BUBBEAR, Nagy-Britannia magyarországi nagykövetségének helyettes vezetője

H.E. Roland GALHARAGUE, Franciaország magyarországi nagykövete