Az Európai Bizottság (EB) új menekült- és áttelepedésügyi javaslatai üdvözlendő szemléletváltást jelentenek a földközi-tengeri humanitárius válság tekintetében és kicsi, de fontos lépést jelenthetnek a globális menekültválság kezelésében – közölte az Amnesty International a Migrációs Stratégia ismertetése kapcsán.

"Tanúi lehettünk annak, hogy az Európai Bizottság megtette az első lépést a menekültügyi válság eddigi kezelését jellemző Európa-erőd hozzáállás megváltoztatásának irányába, azonban a tervezetet kibővítve és minden EU tagállam legszélesebb körű támogatása mellett kell végrehajtani" – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. "A stratégia nemcsak a tengerbe fulladástól fenyegetett menekültek és migránsok megmentésére irányuló kutatási-mentési műveletek szükségességét ismeri el, hanem azt is, hogy az Európába vezető biztonságos és törvényes utak biztosítása elengedhetetlen az életüket embercsempészek kezébe adó emberek számának csökkentéséhez."

Kutatás és mentés

A tervezet elismeri a földközi-tengeri kutatási-mentési műveletek szükségességét és visszaállítaná ezeket az Olaszország által megszüntetett Mare Nostrum program egykori szintjére. Bővebb finanszírozást biztosítana továbbá a Triton műveletnek, és tevékenységét "mind kapacitásában, mind az ellenőrzött terület nagyságában" bővítené.

Azonban a stratégia nem részletezi, hogy a Triton működési területe bővülne-e eléggé ahhoz, hogy lefedje azokat a tengeri területeket is, ahol a menekülteket és migránsokat szállító hajók a leggyakrabban kerülnek bajba. Az sem egyértelmű, hogy a Triton mellett más, például rendészeti vagy katonai feladatokat is ellátó járművek megkapnák-e a szükséges egyértelmű felhatalmazást arra, hogy tevékenységükben a kutatási-mentési feladatokat minden más feladatnál előrébb sorolhassák.

Mivel a csempészet visszaszorításában az EU manapság inkább a katonai akciókra helyezi a hangsúlyt, fennáll annak a veszélye, hogy a Tritonban részt nem vevő eszközök (hajók és repülőgépek) esetében változás állna be a kutatási-mentési feladatok fontosságának kárára.

E hiányosságok ellenére a tervezet elismeri egyes tagállamok önálló erőfeszítéseit arra, hogy saját eszközeikkel mentsenek meg bajba került embereket a tengeren, továbbá egyértelművé teszi, hogy ezekre az őrjáratokra továbbra is szükség lesz "amíg a migrációs nyomás fennáll".

"A tengerbe fulladt több ezer ember tragédiájának fényében a Bizottság bár megkésve, de elismerte a főbb migrációs útvonalak mentén tengeri és légi kutató és mentő járőrözések szükségességét, a Líbiához közel eső területeket is beleértve. Történjen ez akár tagállami szinten, akár a Triton keretében, az eredmény a fontos, vagyis az emberéletek megmentése" – hangsúlyozta John Dalhuisen.

Biztonságos és törvényes utak az EU-ba

A tervezet elismeri, hogy azok a kiszolgáltatott emberek, akik nincsenek biztonságban saját országukban, nem hagyhatók az embercsempészek karmai között, hanem biztonságos és törvényes utat kell számukra biztosítani ahhoz, hogy elérhessék Európát.

A meglévő tagállami letelepedési programok melletti össz-uniós letelepítési programra tett javaslat üdvözlendő, de a jelenlegi, két évre előirányzott 20 ezer hely nem kielégítő. Ez a szám már a Szíriát elhagyó, az ENSZ menekültügyi hivatala által 2016-ig letelepíteni javasolt 380 ezer fő mellett is eltörpül. Az Amnesty International számításai szerint az EU tagállamoknak e menekültek közül kb. 100 ezer ember befogadásával kéne tervezniük, de jelenleg még alig 40 ezerre tettek ígéretet.

Kiemelten fontos, hogy a tagállamok letelepítési programjainak keretszámai ne csökkenjenek, valamint az EU program bővítése tükrözze a globális menekültválság súlyosságát.

A letelepítésen túlmenően a tervezet arra is ösztönözné a tagállamokat, hogy más jogi utakon is segítsék a menekülteket, például támogatásokkal, humanitárius vízumokkal és családegyesítő programokkal.

Az EB javaslatot tett továbbá egy új rendszerre, amely vészhelyzet esetén lépne életbe, és a múltban már nagyszámú menedékkérőt befogadó EU-tagállamokba érkező menekültkérőket osztaná szét más tagállamokba.

"Ha megfelelően, bővített kapacitással és a tagállamok meglévő letelepedési programjaival párhuzamosan hajtják végre, akkor egy központi uniós letelepítési program csökkentheti a kockázatos utakra vállalkozó menekültek számát. Ez a javasolt EU-n belüli áttelepítési programmal együtt hozzájárulhatna ahhoz, hogy a globális menekültválság terhe egyenlőbb legyen elosztva mind az egyes tagállamok, mind pedig az EU és a világ más régiói között" – jelentette ki John Dalhuisen.

Az Európa-erőd előretolt védelmi vonalai?

A stratégia számos javaslatot tartalmaz harmadik országokkal való együttműködésre a migrációs áramlások ellenőrzésének kérdésében, amellyel gyakorlatilag olyan távoli országokat tenne meg az Európa-erőd első védelmi vonalainak, mint például Niger. A javaslatok közül sok még kidolgozásra szorul. Azonban bármilyen külső "többcélú központnak" is biztosítania kell majd alapvető garanciákat az egyének jogainak védelmére és szükségleteik kielégítésére, különösen olyan kereteket, amelyek biztosítják a tisztességes és hatékony menekültügyi eljárást, valamint a hatékony jogorvoslat garanciáját.

Háttér információk

Az áttelepítés az az eljárás, amely során azokat a menekülteket (nem bevándorlókat vagy menedékkérőket), akik nem találnak megfelelő védelemre a fogadó országban, áthelyeznek egy másik országba. Csak olyan menekülteket szabad áttelepíteni, akiknek a státuszát már vagy az ENSZ menekültügyi hivatala vagy a befogadó ország hatóságai elismerték.

A tervezet elismeri, hogy "egyes tagállamok már eddig is jelentős mértékben járultak hozzá a globális áttelepítési erőfeszítésekhez", de hozzáteszi, hogy "mások elmaradtak ezzel, és sok esetben más módokon sem vállaltak részt, például menedékjogot kérők befogadásával vagy más országok programjainak anyagi támogatásával".

Az EB javaslatai szerint az egyes EU tagállamokra jutó áttelepítettek száma a GDP-t, a népességszámot, a munkanélküliségi rátát, valamint a korábban befogadottak számát is figyelembe veszi majd.

Az EU nemrég bejelentette, hogy fokozott erőfeszítéseket tervez arra, hogy idő előtt beazonosítsa és elfogja vagy megsemmisítse az embercsempészek által használni tervezett hajókat. A tervek végrehajtása akár a migránsok és menekültek ezreinek konfliktus sújtotta övezetben rekedéséhez is vezethet. Egyiptom és Tunézia máris szigorúbb határellenőrzést vezetett be a líbiai konfliktus továbbterjedésétől tartva, így azon migránsok és menekültek számára, akiknek az úti okmányait gyakran ellopják vagy elveszik az embercsempészek, bűnbandák vagy akár a líbiai munkaadóik, gyakran nem marad más lehetőség az ország elhagyására, mint egy veszélyes tengeri út Európába.