A Fővárosi Ítélőtábla ma hirdetett másodfokú ítéletet a romagyilkosságok ügyében.

Másodfokú ítéletet hirdetett ma a Fővárosi Ítélőtábla a romagyilkosságok ügyében. A 2008-2009 során történt rasszista gyilkosságsorozatban hat ember, köztük egy ötéves kisfiú halt meg, többen pedig súlyosan megsérültek. A másodfok a legfontosabb kérdésekben helybenhagyta a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítéletét, amelynek értelmében az első, másod és harmadrendű vádlott tényleges életfogytiglani börtönbüntetést, míg a negyedrendű 13 év fegyházat kapott.

Az ítélethirdetés végén a bírósági tanácselnök kiemelte, hogy a vádlottak ölési szándékkal, kizárólag az áldozatok feltételezett származása miatt támadtak, az áldozat személye közömbös volt számukra. Azt is hangsúlyozta, hogy csak a magyar jogszabályok által kiszabható legsúlyosabb büntetés, a tényleges életfogytiglan arányos az elkövetett bűncselekményekkel, a büntetés pedig azt az üzenetet közvetíti a társadalom számára, hogy a rasszista emberölés elkövetőire a lehető legsúlyosabb ítélet vár.

A negyedrendű vádlott esetében az ítélet jogerős. A többiek fellebbezni fognak a Kúriához, mivel az első, másod és harmadrendű vádlottat a besenyszögi fegyverrablás során elkövetett új bűncselekményben, a személyi szabadság megsértésében is bűnösnek találták.

Az Amnesty International többhetes kutatást követően 2010 novemberében mutatta be az "Erőszakos támadások a romák ellen Magyarországon: Itt az idő a rasszista indíték kivizsgálására" című jelentését. A jelentés a rasszista alapú incidenseket tárta fel valamint a hatóságok gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni fellépését vizsgálta. Ezt követően az  Amnesty International Magyarország kampány indított a gyűlölet-bűncselekmények ellen és a jelenséggel szembeni hatékony fellépést szorgalmazva. 2012 elején négy másik civil szervezettel megalapítottuk a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoportot, amelynek a célja, hogy a területen dolgozó hazai civil szervezetek munkáját összefogva elősegítse a hatékonyabb hatósági fellépést az előítélet motiválta bűncselekményekkel szemben. Célunk, hogy Magyarországon a hatóságok felismerjék a gyűlölet-bűncselekményeket, megfelelő nyomozást folytassanak, vádat emeljenek és igazságot szolgáltassanak az áldozatoknak.