Az Amnesty International ma megjelentetett jelentése szerint Szíriában terror és elviselhetetlen szenvedés miatt kényszerül civilek sokasága földalatti óvóhelyeken élni, mivel a kományerők folyamatosan bombázzák az ellenzéki erők által megszállt területeket.

Töltsd le jelentésünket!

A "Pusztulás mindenütt: Háborús bűncselekmények és az emberi jogok megsértése Aleppóban" (Death everywhere: War crimes and human rights abuses in Aleppo) című jelentés szerint mind a kormányerők, mind az ellenzéki erők napi rendszerességgel hajtanak végre háborús bűncselekményeket a város területén. A jelentés megállapítja, hogy a kormányerők tettei emberiesség elleni bűncselekménynek tekinthetők.

A beszámoló szerint különösen aggasztó a robbanószerekkel és fémdarabokkal megtömött hordóbombák okozta pusztítás és vérontás, amelyeket a kormányerők iskolákra, kórházakra, mecsetekre és zsúfolt piacokra dobnak. A kórházakból és iskolákból sokan a földalatti bunkerek nyújtotta biztonságba menekültek.

"A széles körben elterjedt atrocitások – különösen a polgári városrészek szakadatlan, könyörtelen bombázása, amelyet a kormányerők hajtanak végre, – egyre elviselhetetlenebbé teszik az aleppói lakosság életét. A lakóövezetekre mért állandó légicsapások jelzik, hogy a kormányerők szándékosan és módszeresen teszik célponttá a polgári lakosságot. Ezek a támadások háborús bűncselekménynek és emberiség elleni bűncselekménynek számítanak" – jelentette ki Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója. "A szír kormány szakadatlanul és könyörtelenül támadja a polgári lakosságot, és láthatóan olyan stratégiát követ, amelyben kollektív büntetést mér Aleppo polgári lakosságára."

A kormányerők hordóbombákkal támadnak

@Amnesty International (Photo: Mujahid Abu al-Joud)

A tavalyi év során több mint háromezer, 2012 óta több mint 11 ezer polgári áldozatot szedtek a kormányerők támadásai az aleppói kormányzóság területén. A támadások során ún. hordóbombák – robbanóanyagokkal, üzemanyaggal és fémdarabokkal megtöltött olajhordók, üzemanyagtartályok, illetve gázpalackok – is bevetésre kerültek. Helyi aktivisták tudósítása szerint legalább 85 hordóbombás támadásra került sor Aleppo városában, melyek legalább 110 polgári személy életét követelték. A szír komány azonban mindezidáig a támadások egyetlen polgári áldozatát sem ismerte el. Bashar al-Assad szír elnök 2015 februárjában adott interjúban pedig határozottan tagadta, hogy a kormányerők valaha hordóbombákat vetettek volna be.

A dokumentumban leírt nyolc bombatámadás túlélői a robbanásokat követő szívbemarkoló jelenetek szemtanúi voltak, s leírásaik alapján egyértelművé válik a támadások által okozott pusztítás.

"Gyermekeket láttam, akiknek hiányzott a feje, s mindenütt testrészek hevertek szanaszét. Pontosan így képzeltem el a pokolt" – mondta egy helyi gyári munkás az al-Fardous városrészt ért támadást követően 2014-ben.

Egy helyi sebész elmondása szerint a hordóbombák okozta sérülések példátlanok: "A hordóbombák szörnyű és pusztító fegyverek...multitraumákat kezelünk, rengeteg az amputáció, a testből kiszakadt belek. Leírhatatlan" – mesélte.

2014 júniusában a Sukkari városzrészben levő zsúfolt piacot érte hordóbombás támadás, ahol éppen 150 ember várakozott egy humanitárius szervezetnél kiosztásra kerülő élelmiszersegélyre. Egy szemtanú elmondása szerint a támadás irtózatos pusztítást okozott, és állította, hogy a támadás célpontjai polgári személyek voltak: "A fagylaltozóban dolgozó férfi, a szendvicsüzlet és a játékbolt tulajdonosai...mindannyian meghaltak" – mondta.

A jelentés részletesen beszámol a polgári személyek folytonos halálos fenyegetés által okozott megpróbáltatásairól is.

"Nem jutunk napsütéshez, friss levegőhöz, sőt még az emeletre sem tudunk felmenni, mert mindig repülőgépek és helikopterek cirkálnak felettünk" – mesélte egy orvos, aki egy földalatt működő tábori kórházban dolgozik.

"Állandóan idegeskedünk, aggódunk, mindig az eget figyeljük" – mondta egy aleppói tanár az Amnesty Internationalnek.

Egy másik civil elmondása szerint Aleppo a "pokol köre": "Az utcákon patakokban folyik a vér. Nem harcosok voltak azok az emberek, akiket meggyilkoltak" – hangsúlyozta.

"Aleppo polgári lakosait rettegés és kétségbeesés jellemzi. Sokan közülük úgy érzik, cserbenhagyták őket, és feladták minden jövőre vonatkozó reményüket is". – jelentette ki Philip Luther. "Több mint egy éve már, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete elfogadott egy állásfoglalást, amelynek értelmében a szír kormánynak súlyos következményekkel kell szembenéznie, ha nem vet véget az emberi jogok megsértésének, és konkrétan a hordóbomba támadásoknak. A nemzetközi közösség azonban hátat fordított Aleppo polgári lakosságának, és könyörtelen közönyösséggel szemléli az egyre súlyosabb emberi tragédiát."

"A háborús bűnök, valamint az emberiesség elleni bűncselekmények elkövetői a tétlenséget úgy fogják értelmezni, hogy továbbra is büntetlenül túszként tarthatják Aleppo lakosait. Fontos jelzés lenne az elkövetőknek, ha a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kerülne a szír helyzet: azt mutatná, hogy bíróság elé fognak kerülni azok, akik megparancsolták, illetve elkövették a bűntetteket. Elősegítené azt is, hogy a jövőben kevesebb hasonló jellegű bűncselekményt kövessenek el" – hangsúlyozta Philip Luther.

@Amnesty International (Photo: Mujahid Abu al-Joud)

A jelentés nem csak hordóbomba támadásokról számol be, szó esik három rakétatámadásról is. Egyik ezek közül az Ain Jalut iskolában rendezett gyermekeknek szóló kiállítást ért pusztító rakétatámadás, amely 2014 áprilisában történt.

"Leírhatatlan dolgokat láttam. Mindenütt gyermektestrészek hevertek, mindenütt folyt a vér. Cafatokra tépett testek..." – mesélte egy földrajztanár, aki a támadás szemtanúja volt.

Az Amnesty International a konfliktus minden résztvevőjét felszólítja, hogy vessen véget a polgári lakosság, a középületek és az infrastruktúra elleni szándékos támadásoknak, valamint az olyan nem pontosan célozható robbanóeszközök, mint pl. a hordóbombák és az aknavetők lakott területeken való bevetésének.

Az ellenzéki erők visszaélései

Az aleppói fegyveres ellenzéki erők szintén háborús bűncselekményeket követtek el, mivel pontosan nem célozható fegyvereket, köztük aknavetőket és házilag gyártott gázpalackokkal ellátott rakétákat, ún. "pokolágyúkat" vetettek be. Támadásaiknak 2014-ben legalább hatszáz polgári áldozata volt.

A lakosok elmondása szerint az ellenzéki erők által végrehajtott támadások "teljességgel előreláthatatlanok". "Sosem érezhetjük magunkat biztonságban. Sosem lehet tudni, bármely pillanatban eltalálhat minket valami" – mondta az al-Jamalija városrész egyik lakója.

Kínzások és más visszaélések

A jelentés szerint a mind a kormányerők, mind az ellenzéki erők alkalmazzák a kínzás, az önkényes fogvatartás és az elrablás általános gyakorlatát.

A jelentésben szerepel egy korábban fogvatartott békés aktivista története, akit a kormányerők 2012-ben fogtak el azért, mert videófelvételt készített egy tüntetésről. Elmondása szerint autógumiba kényszerítették, kábelekkel verték, amíg felszakadt a bőre, és egész éjjel a kínzottak sikítását hallgatta. "Reggel öt és hat közt csak az asszonyok sikoltását hallottam. Reggel hét körül az asszonyok elcsendesedtek, s akkor a férfiak voltak soron. Menetrendszerű volt a kínzás" – mesélte. Elmondása szerint az Aleppoi Központi Börtönben tartották fogva, melyet mind az ellenzéki, mind a kormányerők bombáztak, s ahol fogvatartottak százait éheztették, és sokakat végeztek ki tárgyalás nélkül.

Egy másik férfit egy fegyveres ellenzéki csoport tartott fogva Aleppóban. Elmondta, hogy szabadon engedése előtt súlyosan bántalmazták, elektromos árammal kínozták, és hosszú időre csuklójánál fogva felakasztották.

Az Amnesty International felszólítja a szíriai kormányt, hogy szüntesse be az önkényes letartóztatásokat, fogvatartásokat és eltűnéseket, és felszólítja a fegyveres csoportokat, hogy vessenek véget a polgári személyek elrablásának és túszul ejtésének, valamint arra szólítja a konfliktus összes résztvevőjét, hogy hagyjanak fel a kínzással és a foglyok bármilyen nemű bántalmazásával, és bánjanak emberségesen minden fogvatartottal.

Humanitárius szállítmányok célba juttatása

Az aleppói lakosság brutális támadásokat szenved el mindkét fél részéről, és kimondhatatlan körülmények között kényszerül élni. A legalapvetőbb ellátáshoz, köztük az élelmiszerhez, gyógyszerekhez, és az áramhoz is szinte lehetetlen hozzáférni. Az ellenzéki erők által megszállt területeken az élelmiszer rendkívül drága, és a lakosság zöldségek termesztésére, valamint nyulak, macskák tenyésztésére kényszerül, amelyek egy lakos elmondása szerint „aleppói gyorsétellé” váltak. Az Amnesty International felszólítja a konfliktus összes résztvevőjét, hogy biztosítsák a humanitárius szállítmányok célba jutását Aleppóban és Szíria teljes területén.