Az ENSZ és az Európai Unió képviselőinek a szolidaritás jegyében történő utazása a Triton műveleti területének bővítését, valamint a bevándorlási és menekültjogi szabályok felülvizsgálatát kellene előmozdítania, hogy ezáltal megfékezhessék a Földközi-tengeren zajló humanitárius katasztrófát – jelentette ki az Amnesty International.

Az Amnesty International küldöttsége tegnap érkezett vissza Szicíliából és Lampedusáról, ahol a közelmúltban bekövetkezett hajókatasztrófák túlélőinek szívbemarkoló történeteit gyűjtötték össze. A küldöttség a helyi hatóságok képviselőivel is találkozott, akik felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy az európai vezetők korlátozták a kutatási-mentési műveleteket.

Beszédtémák:

• Az Amnesty International a hétvégén a szicíliai Augusta kikötőben tanúja volt több mint 300 migráns partraszállásának az olasz haditengerészet egyik hajójáról.

• Az Amnesty International számára közvetlen hozzáférést biztosítottak a kutatási-mentési műveletek, valamint a közelmúltban történt hajótörések túlélőihez.

• A szervezet meggyőző történeteket gyűjtött az újonnan érkezett túlélőktől mind Lampedusa szigetén, mind pedig Augusta városában.

• Becslések szerint idén már több mint 1700 áldozatot követelt a Földközi-tenger – ez több mint százszor annyi, mint az elmúlt év azonos szakaszában.

• Annak ellenére, hogy az Európai Unió és az uniós tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy több pénzt és egyéb forrásokat irányítanak a Tritonhoz, a műveleti területtel kapcsolatos kérdések továbbra is megválaszolatlanok maradtak. Az áldozatok száma mindaddig nőni fog, amíg a Triton le nem fedi a volt olasz művelet, a Mare Nostrum teljes területét, mely a legtöbb hajókatasztrófa színhelyét is felölelte.

2015. április 27-én az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon és Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság alelnöke Szicília partjaitól nem messze csatlakoznak Olaszország miniszterelnökéhez Matteo Renzihez az olasz haditengerészet San Giusto hajójának fedélzetén. Az Európai Bizottság közleményének értelmében a látogatás célja az lesz, hogy "felmérjék a helyzetet, valamint biztosítsák az európai szolidaritást a Földközi-tengeren átkelő migránsok életének megmentése érdekében".

Az Amnesty International a múlt héten tett közzé az Európa süllyedő szégyene: a menekültek és migránsok tengeri mentésének kudarca (Europe’s sinking shame: The failure to save refugees and migrants at sea) című jelentését, melyben követelték, hogy az európai kormányok tegyenek azonnali, hatékony lépéseket a Földközi-tengeren zajló, a menekültek és migránsok ezreinek életét követelő, humanitárius katasztrófa megállítása érdekében.