Annak elmulasztása, hogy kibővítsék a Triton műveleti területét, teljesen aláássa azt a tényt, hogy számos európai ország ajánlott fel felszereléseket, hajókat és légi járműveket a Földközi-tengeren zajló mentőakciókhoz– mondta az Amnesty International.

„Tegnap Brüsszelben látszatintézkedésekről döntöttek az életmentő intézkedések helyett. A szavak és a felajánlott eszközök elvileg azt mutatják, hogy az EU vezetői komolyan veszik az életek megmentését. De a valóság sajnos az, hogy még csak féltávig jutottak a probléma megoldásában – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója.

„Ha nem terjesztik ki a mentőakciók műveleti területét több mérfölddel, a migránsok és menekültek továbbra is megfulladnak majd, és Európa újra szégyenletesen elbukik abban, hogy véget vessen a kapuinál zajló tragédiáknak. Ha a Tritonon nem lehet változtatni, akkor nem a Triton a megoldás, bármennyi felszerelést is kap.” A földközi-tengeri humanitárius katasztrófa miatt összehívott rendkívüli csúcs végén jelentették be, hogy megnövelik az EU határrendészeti programjainak – köztük a Tritonnak - szánt támogatásokat.

A Tritonnak megígért háromszoros többlettámogatás nem ér sokat a Földközi-tengeren, ha nem terjesztik ki a műveleti területét azokra a helyszínekre is, ahol a legtöbben fulladnak vízbe.