Több mint ezer menekült és migráns halt meg egy hét alatt a Földközi-tengeren. Az óriási számnak köszönhetően az Európai Bizottság és az EU kül- és belügyminiszterei végre elismerték, hogy azonnal orvosolni kell a kutató és mentő akciók hibáit – mondta az Amnesty International a tegnapi luxembourgi találkozót követően.

Bár ez egy pozitív fejlemény a korábbi tagadó megközelítés és üres szavak után, a szervezet figyelmeztet, hogy az ördög a részletekben rejtőzik. A kutató és mentő akciók teljes hatásköre, a rendelkezésre bocsátott eszközök és erőforrások és az időzítés egyformán nagyon fontos annak eldöntésére, hogy valóban életeket fog-e menteni a művelet.

„A csütörtöki rendkívüli csúcs lesz a lakmusz tesztje annak az európai szándéknak, hogy életeket mentsünk a Földközi-tengeren. A szavak ideje lejárt, végre konkrét cselekvésre van szükség. Létre kell hozni egy az országok bevonásával megvalósuló erőteljes kutató és mentő műveletet” – mondta Iverna McGowan, az Amnesty International brüsszeli irodájának vezetője.

„Végre valahára a sürgető érzés mobilizálta az európai kormányokat és uniós intézményeket, hogy cselekedjenek – legalábbis papíron. Elég volt a nyilatkozatokból. Most Európán a sor, hogy eleget tegyen a kötelezettségeinek, és létrehozzon egy átfogó kutató és mentő flottát kiegészítve légi támogatással, ahol erre szükség van. Ez már önmagában csökkenti fogja a halottak számát” – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója.

Az EU kül- és belügyminisztereinek 10 pontja

Az EU kül- és belügyminisztereinek tegnapi válságtanácskozásán, amelyet Federica Mogherini az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője / a Bizottság alelnöke vezetett, Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos egy 10 pontból álló azonnali cselekvési tervet vázolt fel, amelyet a tanácskozáson résztvevők egyhangúan támogattak.

A 10 pont:

- A Triton és Poseidon elnevezésű műveletek megerősítése anyagi és technikai eszközökkel. Hatókörük bővítése, a beavatkozási lehetőségeik tágítása a Frontex mandátumán belül;

- Összehangolt lépések az embercsempészek hajóinak elfogására és megsemmisítésére az Atalanta művelet sikereinek alapul vételével;

- Az EUROPOL (Európai Rendőrségi Hivatal), FRONTEX (Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökséget), EASO (Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal) és EUROJUST (Az Európai Unió Igazságügyi Együttműködési Egysége) rendszeresen találkozónak és szoros együttműködésének megteremtése, hogy megismerjék az embercsempészek módszereit, pénzügyi hátterét és együttműködjenek a nyomozásokban;

- Az EASO csoportokat állít fel Olaszországban és Görögországban a menedékkérelmek közös elbírálására;

- A tagállamok minden migránstól ujjlenyomatot vesznek;

- Egy rendkívüli áthelyezési mechanizmus lehetőségének a feltérképezése;

- Egy a teljes EU-ban megvalósuló, önkéntes alapon működő áttelepítési program, amely elhelyezést biztosítana a veszélyben lévők számára;

- Egy új visszaküldési program kidolgozása az irreguláris migránsok számára, amelyet a Frontex koordinálna az érintett tagországokban;

- Együttműködés a Bizottság és az EEAS (Európai Külügyi Szolgálat) részéről a Líbiával szomszédos államokkal; a kezdeményezések megerősítése Nigerben.

- Egy migrációs összekötő tiszt bevetése harmadik országokban, hogy információt szerezzen a migrációval kapcsolatos kérdésekben, illetve az EU-s delegációk szerepének megerősítése.

www.channelnewsasia.com

Az Európai Tanács rendkívüli csúcsa

Tegnap este jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy csütörtökön rendkívüli csúcsot tartanak Brüsszelben, amelyre várják a tagállamok állam- és kormányfőit. A napirenden a következő témák szerepelnek: emberkereskedelem és embercsempészés; közös fellépés a tengeren bajba jutottak életének megmentésére; együttműködés származási és tranzitországokkal; támogatás a határ menti tagországoknak.