Az igazság győzelmének lehettünk tanúi – nyilatkozta ma az Amnesty International a mexikói legfelsőbb bíróság ítéletével kapcsolatban. A szóban forgó ítélet értelmében azonnali hatállyal szabadon bocsátottak egy több mint két évtizede fogva tartott férfit, akit annak idején kínzással kikényszerített vallomás alapján börtönöztek be.

Alfonso Martín del Campo Dodd

A legfelsőbb bíróság március 18-án, szerdán elrendelte Alfonso Martín del Campo Dodd szabadon bocsájtását. A férfi közel 23 évet töltött börtönben, miután 1992-ben elítélték nővére és sógora meggyilkolásáért, amelyek elkövetésében csupán azután vallotta bűnösnek magát, hogy önkényesen fogva tartották és megkínozták Mexikóvárosban.

“Alfonso Martín del Campo Dodd szabadon bocsájtása az igazság egy régóta esedékes győzelme. Az ügyben évekkel ezelőtt ejteni kellett volna a vádakat, miután vallomását kínzással kényszerítették ki, ami egyértelműen sérti a nemzetközi emberi jogi egyezményeket” – nyilatkozta Perseo Quiroz, az Amnesty International Mexikó ügyvezető igazgatója. “A legfelsőbb bíróság ítélete ismételten rámutat, hogy mennyire égető probléma a mexikói igazságszolgáltatási rendszerben széles körben elterjedt kínzás, amelynek súlyosságát az ENSZ kínzás elleni különmegbízottja is hangsúlyozta egy korábbi, e havi nyilatkozatában.”

Alfonso Martín del Campót 1992. május 30-tól önkényesen tartották fogva Mexikóvárosban. A főügyész hivatalának alkalmazottai összeverték, fojtogatták és megfenyegették. Évekkel később, egy rendőr beismerte, hogy társaival megkínozták a férfit. A hatóságok azonban nem vettek tudomást sem erről a vallomásról, sem más kínzásra utaló bizonyítékokról (többek között az orvosi zárójelentésekről sem).

Az Amnesty International szerint az ügynek szimbolikus jelentősége van, mivel rámutat a mexikói igazságszolgáltatási rendszer hiányosságaira, amelyek továbbra is lehetővé teszik az önkényes fogvatartást, és a bizonyítékok kínzással való kikényszerítését.

A szervezet több olyan ügyet követett nyomon, amelyekben a bírók továbbra is figyelembe vesznek kínzással kikényszerített vallomásokat. Mindeközben a kínzással kapcsolatos vádak kivizsgálása továbbra is kívánnivalókat hagy maga után. A hivatalos orvosi jelentések gyakran hiányosak, a független szakértők által végzett vizsgálatok eredményeit pedig ritkán veszik figyelembe.

Noha Alfonso Martín del Campót megvizsgálta egy független szakértő, aki megerősítette a kínzás tényét. A helyi és a szövetségi igazságszolgáltatási rendszer több mint két évtizeden keresztül nem vett tudomást e bizonyítékokról.

“A kínzás áldozatai legalább annyit megérdemelnek, hogy az ügyükben ítélkező bírók vegyenek figyelembe minden olyan független szakvéleményt, amely azt bizonyítja, hogy megkínozták őket” – nyilatkozta Perseo Quiroz.

Több nemzetközi testület, köztük az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottsága és az ENSZ Önkényes Fogvatartással foglalkozó Munkacsoportja kísérte figyelemmel Alfonso Martín del Campo ügyét, és ők is megerősítették a tényt, hogy a férfit megkínozták.

Az Amnesty International nyomatékosan kéri, hogy a mexikói Szövetségi Kerületi Főügyészség vizsgálja ki Alfonso Martín del Campo nővérének és sógorának halálát, és a felelősök ellen indítsanak büntetőeljárást. Alfonso Martín del Campo emellett kárpótlást érdemel a mexikói államtól az elszenvedett emberi jogi jogsértésekért.