A tegnapi fegyveres támadás következtében a tunéziai miniszterelnök szerint legalább 19 ember vesztette életét, és még többen megsebesültek Tunézia fővárosának egyik múzeumában.

Az Amnesty International szerint a történtek az élethez való jog teljes semmibe vételét mutatják. A szervezet felszólítja a hatóságokat, hogy minden felelőst tartóztassanak le és állítsanak bíróság elé, aki közreműködött a támadás megtervezésében és végrehajtásában.

©FETHI BELAID/AFP/GettyTunéziai biztonsági erők biztosítják a területet, miután fegyveresek megtámadták a tuniszi Bardo Múzeumot 2015. március 18-án.

Nem engedhetjük, hogy ez a mélységesen elítélendő halálos támadás tönkretegye az eddigi fejleményeket, amelyet sokan a régió legsikeresebb előrelépésének tartanak a tekintélyelvűségből a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása felé” – mondta Hassiba Hadj Sahraoui, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgató-helyettese. „Erre a kegyetlen tettre az lenne a legjobb válasz, ha a felelősöket tisztességes eljárás keretein belül bíróság elé állítanák. A Ben Ali vezetése idején jellemző, emberi jogokon átgázoló drákói intézkedésekhez való visszatérés tovább fokozná a történtek tragédiáját, és valószínűleg a kezére játszana azoknak, akik próbálják aláásni Tunézia átalakulását.”

A biztonsági erők a helyszínen – a tunéziai parlament mellett található Bardo Múzeumban – megöltek két fegyveres támadót. Bűntársaikat továbbra is keresik, egyelőre egyetlen csoport sem vállalt felelősséget a támadásért. Habib Eszid miniszterelnök szerint az áldozatok között két tunéziai volt, közülük az egyik rendőr, továbbá olasz, spanyol, lengyel és német állampolgárok vesztek oda.