A legalább 10 menekült és migráns életét követelő tragédia a Földközi-tengeren ismét egyértelművé tette, hogy az európai kormányok még mindig nem biztosítanak megfelelő erőforrásokat egy összehangolt kutató és mentő művelethez, amely megszámlálhatatlanul sok ember életét tudná megmenteni – mondta az Amnesty International.

„A kereskedelmi hajók és a nemzeti partiőrségek alakulatai ismét bátran reagáltak az embert próbáló kihívásra, és veszélyben lévő migránsokat, menekülteket és menedékkérőket mentettek meg Európa déli partjainál” - mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese.

„De ez közelről sem elegendő, tekinve az egyre növekvő humanitárius katasztrófát. Egy európai kutató és mentő akció nélkül, az EU reakciója csak véletlenszerű és gondatlan lehet.”

Közel 1000 menekült és migráns veszélyben

Március 3-án 24 óra leforgása alatt, nyolc különböző mentőakció zajlott a szicíliai tengerszorosnál, amelyek összesen 941 ember életét mentettek meg. Egy esetben egy hajó felborult, amikor – az olasz partiőrség szerint – a menekültek, köztük sok szír állampolgár, meglátták a közeledő vontatóhajót, a hajó egy oldalára tömörültek mindannyian. Bár 121 embert sikerült kimenteni, de tízen az életüket vesztették.

A legutóbbi segélykérő jelzés 50 tengeri mérföldre (92 km) Líbiától jött, bőven az Európai Unió Triton nevű határrendészeti műveletének hatáskörén kívülről. Kereskedelmi hajók, az olasz és a tunéziai partiőrség a bajba jutottak segítségére indult. Egyetlen Triton hajó vett részt a műveletben.

Az EU és a „sürgősség érzése”

Egy tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatón, az Európai Bizottság azt nyilatkozta, hogy szükség van egy közös „sürgősségi érzés” kialakulására az európai migrációval kapcsolatban.

Az új európai migrációs terv, amely május közepén jelenik meg, tartalmazni fogja a megnövelt biztonságos és jogi utak lehetőségét az Európába tartó migránsok számára. De nem várható, hogy megvalósul egy összehangolt kutató és mentő művelet, amely megfelelő választ tud adni az egyre növekvő számú tengeri halálesetre.

Az Amnesty International sokadszorra hívja fel a figyelmet egy közös Uniós kutató és mentő művelet felállításának szükségességére, amelynek legalább akkora hatóköre lenne mint az egykori olasz Mare Nostrumnak, amely – mielőtt tavaly véget ért – több mint 170.000 életet mentett meg.

„Ma az Európai Bizottság nyilvánosan is elismerte, hogy a Triton nem képes helyettesíteni a Mare Nostrum műveletet. A „sürgősség érzésének” magában kellene foglalnia, hogy megfelelő helyettesítést találjunk a Mare Nostrum helyére.” - mondta Iverna McGowan, az Amnesty International brüsszeli irodájának megbízott igazgatója.

Más nemzetközi testületek is hangot adtak ugyanennek a követelésüknek. Egy sajtóközleményben, amelyet az ENSZ Nemzetközi Tengerészei Szervezetének megbeszélése előtt adtak ki tegnap Londonban, a Nemzetközi Hajózási Kamara felszólította az EU tagállamokat, hogy „azonnal cselekedjenek, hogy meg tudják akadályozni több ezer ember halálát.”