Borisz Nyemcov – Oroszország egyik legfontosabb politikai aktivistája – meggyilkolását azonnali hatállyal, pártatlanul és hatékonyan ki kell vizsgálni.

Borisz Nyemcovot február 27-én, a késő esti órákban agyonlőtték Moszkva központjában. Gyilkosa megszökött a helyszínről, és azóta sem azonosították.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy személyesen fogja ellenőrizni a nyomozást.

A jelenlegi légkörben, ahol a szólás-, a gyülekezés-, és az egyesülés szabadsága szigorú elnyomás alatt áll, Borisz Nyemcov halála nem lehet más, mint az egyik olyan független hang elhallgattatását célzó hidegvérű gyilkosság, akit a hatóságok minden erejükkel igyekeztek elnémítani”− jelentette ki Denis Krivosheev, az Amnesty International Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális helyettes igazgatója. „Oroszországban már hosszú sora van az olyan megoldatlan politikai gyilkosságoknak és támadásoknak, amelyek kivizsgálása szintén magas beosztású orosz politikusok „személyes ellenőrzése” alatt állt. Nem engedhetjük, hogy Borisz Nyemcov is egy újabb név legyen ezen a listán!”

Borisz Nyemcov Oroszország egyik legjelentősebb és legbátrabb politikai aktivistája, aki korábban lelkiismereti fogoly volt. Egy békés utcai tüntetésen való részvétel miatt tartóztatták le. Egyike volt azoknak, akik most vasárnapra egy nagy ellenzéki tüntetést terveztek Moszkvába.

Amennyiben Borisz Nyemcov ügyét nem vizsgálják ki eredményesen azonnali hatállyal, gyilkosait pedig nem állítják bíróság elé egy tisztességes eljárás keretében, az az orosz hatóságok kudarcáról fog tanúskodni, amiért nem képesek tiszteletben tartani az alapvető emberi jogokat”− hangsúlyozta Denis Krivosheev. „Amíg ki nem derül a teljes igazság Borisz Nyemcov meggyilkolásával kapcsolatban, addig a pletykák továbbra is keringeni fognak, és bármikor ürügyként szolgálhatnak arra, hogy erőszakot provokáljanak a közelgő tiltakozó megmozdulások körül. Az orosz hatóságok felelőssége, hogy azonnali hatállyal elkapják a tetteseket, továbbá, hogy minden Borisz Nyemcovhoz hasonló gondolkodású ember számára biztosítsák, és védjék a szabad szólás- és gyülekezés jogát.”