A büntetlenség mélyen beágyazott kultúrája a szakértelem hiányával, valamint egyes esetekben a szándékos akadályozással karöltve több száz, az ukrajnai EuroMajdan tiltakozások során rendőrségi túlkapás áldozatául esett embertől tagadja meg az igazságszolgáltatást – jelentette ki az Amnesty International új közleményében, a tiltakozás első évfordulóján.

Töltsd le jelentésünket!

Az Ukrajna: A Késleltetett és megtagadott igazságszolgáltatás egy évvel a Majdan után (Ukraine: A Year After Maydan, Justice Delayed, Justice Denied) c. jelentés részletezi az ukrajnai EuroMajdan tüntetések idején Kijevben, a biztonságiak által jogtalanul alkalmazott erőszak kivizsgálásának sikertelenségét, továbbá a hatóságok mulasztását, hogy igazságot szolgáltassanak az áldozatok számára.

„A meggyilkoltak, megsebesültek és megkínzottak számára történő igazságszolgáltatás sajnálatra méltó hiánya ismét felfedi az ukrán büntetőjogi rendszer mély hiányosságait” – jelentette ki John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. „Az EuroMajdan tüntetések idején történt széleskörű bántalmazások megfelelő kezelésének sikertelensége miatt fennáll az a kockázat, hogy a rendőrség büntetlenségének régóta fennálló kultúrája még inkább beágyazódik. Igazságot kell szolgáltatni, nem csak azok számára, akik meghaltak, hanem azoknak is, akiket bántalmaztak.”

Ami 2013 novemberében pusztán békés tüntetésként indult – a kormány azon határozata ellen, hogy nem írja alá a társulási megállapodást az EU-val – végül kormányellenes tömeges tiltakozássá nőtte ki magát, mely a tüntetők és a biztonságiak közti erőszakos összecsapásokat eredményezte.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint 105 ember vesztette életét a tiltakozások során, köztük legalább 13-an rendőrök voltak.

Az Amnesty International számos esetben dokumentálta az erőszak jogtalan alkalmazását, beleértve a tiltakozások során történt gyilkosságokat és kínzásokat. A szervezet több alkalommal is benyújtotta a hatóságoknak azon esetek részletes leírását, ahol jellemző volt az erőszak önkényes és eltúlzott alkalmazása, mind ez idáig azonban egyik esetben sem történt kimutatható előrelépés.

Eddig mindössze két alacsony rangú rendőrt ítéltek el, miután nyilvánosan megaláztak egy férfit. Az esetről készült videó felvételen jól láthatóan arra kényszerítik a férfit, hogy fagypont alatti hőmérsékleten meztelenül álljon a hóban. Két és három év felfüggesztettet kaptak „hivatali hatalommal való visszaélésért”. A bántalmazásban részt vevő többi rendőr megúszta a vádemelést.

Gyilkosság és kínzás

Az első tüntető, aki életét vesztette a 21 éves Serhiy Nihoyan volt, akit négyszer lőttek meg – találat érte a fején és a nyakán is – 2014. január 22-én. A tettes azóta is ismeretlen.

Sok tüntetőt megkínoztak vagy bántalmaztak. Egy 23 éves férfit megvertek, szájánál fogva elráncigáltak a rendőrautóig, és könnygázt fecskendeztek a nemi szervére mielőtt eszméletét vesztette.

Majdnem minden áldozat, akit az Amnesty International megkérdezett azt mondta, hogy nem kérdezték ki őket, mint bűncselekmény áldozatait, viszont kezdetben sokukat kihallgattak állítólagos elkövetőként. Senkit sem tájékoztattak a vizsgálatok előrehaladásáról, még több hónappal a panaszuk benyújtása után sem.

Késleltetett és akadályozott kivizsgálás

Janukovics elnök 2014 februári bukását követően az új kormány gyorsan megnevezte őt és legközelebbi munkatársait, akik szintén elmenekültek az országból, mint az EuroMajdan tiltakozások során elkövetett jogsértések legfőbb bűnöseit.

Az új ukrán hatóságok számos ígéretet tettek az emberi jogok megsértésének hatékony kivizsgálására, valamint a felelősök bíróság elé állítására vonatkozóan.

„A nyomozók eddigi erőfeszítései elsősorban a gyilkosságokra, valamint az előző kormány vezetőinek felelősségre vonására fókuszáltak, de még ezekben az esetekben is több volt az előrehaladásról szóló nyilatkozat, mint a tényleges előrehaladás. A legtöbb sebesült és bántalmazott esetében a kivizsgálás éppen csak elkezdődött” – hangsúlyozta John Dalhuisen.

Az Amnesty International által megkérdezett ügyészek rámutattak arra, hogy a kivizsgálások legfőbb akadálya az, hogy a biztonsági erők a tüntetések után azonnal megsemmisítették a bizonyítékokat, továbbá az, hogy a biztonságiak nem hajlandóak az együttműködésre. A források hiányát és a különböző nyomozóhatóságok hatáskörei közti átfedéseket is megemlítették.

„El kell ismerni az incidensek magas számát, és az egyes esetek összetettségét. Ugyanakkor az igazság az, hogy a biztonságiak által elkövetett bántalmazások vizsgálatáért felelős intézmények jelentős reformja nélkül az EuroMajdan áldozatai számára az igazságszolgáltatás továbbra is bizonytalan, a büntetlenség ördögi köre pedig töretlen marad” – jelentette ki John Dalhuisen.

Lásd a mellékleteket