A tűzszünet tegnapi minszki bejelentését követően a kelet-ukrajnai konfliktus mindkét résztvevőjének azonnal lépéseket kell tennie a civilek védelme érdekében, még a tűzszünet hétvégi életbe lépése előtt – jelentette ki az Amnesty International.

Az ukrán kormány erőinek és a szeparatista milíciának le kell állítania a civilek életét követelő általános támadást, és lehetővé kell tenniük, hogy biztonságban elmenekülhessenek Debalcevéről, és a többi megtámadott területről.

Mivel a tűzszünet csak vasárnap éjfélkor lép életbe, rendkívül nagy a kockázata annak, hogy az addig folyó harcok a lakosság köreiből újabb áldozatokat szednek. Az érintett területeken, például Debalcevében ragadt polgárok különösen nagy veszélyben vannak, hiszen mindkét oldal területeket akar szerezni még a harcok szüneteltetése előtt. „Mivel Debalcevében jelenleg is heves harcok folynak és a tűzszünet életbe lépéséig valószínűleg fokozódni fognak, aggódunk a civil lakosság biztonságáért” – mondta Joanne Mariner, az Amnesty International krízisekkel foglalkozó főtanácsadója, aki nemrégiben tért vissza a városból.

Nem lehet pontosan tudni, hányan ragadtak az ukrán fennhatóság alatt lévő Debalcevében. Az oroszbarát szakadárok jelenleg is ostrom alatt tartják a várost.

„A városban tett múlt heti látogatásunkkor pusztulással és szenvedéssel találkoztunk” – mesélte Joanne Mariner. „Bár a lakosság nagy részét kimenekítették, több ezren ott maradtak, köztük gyerekek, nyugdíjasok és fogyatékkal élők is.”

Az Amnesty International elmúlt két hétben tett tényfeltáró látogatásán tapasztaltak szerint a szinte folyamatos gránát- és rakétatámadásoktól rettegő civilek zsúfolt pincékben keresnek menedéket. Elektromos áram, folyóvíz, és egyéb létszükségleti cikkek hiányában Debalceve lakossága szinte teljes mértékben a humanitárius segítségnyújtástól függ.

© VOLODYMYR SHUVAYEV/AFP/Getty ImagesHumanitárius segélycsomagok osztása Ukrajnában (Debalceve)

Az Amnesty International szerint a kelet-ukrajnai konfliktusban mindkét fél megsértette a háborús jogot, amikor civil áldozatokat követelő általános támadást indítottak. A harcok fokozódásával tovább nőtt az erőszak mértéke, és a polgári áldozatok száma.

Az elmúlt hetekben a hevesebb harcok számos polgári áldozatot követeltek, mivel mindkét fél továbbra is károkat okozó fegyvereket vet be, amelyek használata tilos a sűrűn lakott területeken” – mondta Joanne Mariner.

Kedden tizenhat civil vesztette életét az ukrán kézen lévő Kramatorszkban, és a szakadárok által elfoglalt Donyeckben történt szerdai rakétatámadás legalább öt újabb áldozatot követelt. Az Amnesty International ismét felszólítja mindkét oldalt, hogy a harcok közepette óvják a civileket.