Az Európai Uniónak és tagállamainak mélységesen szégyellniük kell magukat, miután a ma reggeli hírek szerint legalább 300 migráns vesztette életét az olasz Lampedusa szigeténél – mondta az Amnesty International.

„Ez az újabb tragédia ismét igazolta a legrosszabb várakozásainkat az olasz Mare Nostrum művelet befejezésével kapcsolatban, és újra rávilágít annak a következményeire, hogy az EU nem hajlandó megfelelő áttelepítési programmal előállni – mondat John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója.

„A humanitárius katasztrófa, amely életre hívta a Mare Nostrumot, nem múlt el. Az emberek továbbra is menekülnek a háborúk és üldöztetések elől, az EU tagállamoknak végre ki kell húzniuk a fejüket a homokból, mert emberek százai halnak meg a tengeren.”

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint azoknak az irreguláris migránsoknak a száma, akik a tengeren keresztül menekülnek Európába, 2015 januárjában 60 százalékkal nőtt az előző év januárjához képest, amikor a Mare Nostrum még működött. Ez cáfolja azokat a korábbi vélekedéseket, hogy a kutatási és mentési művelet bátorította volna az embereket a veszélyes útra.

Az EU Triton nevű művelete, amelyet a Mare Nostrum pótlására hoztak létre, nem fordít figyelmet a kutatásra és mentésre, nem ellenőrzi rendszeresen a nemzetközi vizeket, és sokkal kisebb területen látja csak el feladatát.

„Ez egy egyszerű egyenlet – ahogyan növekszik azoknak az embereknek a száma, akik a veszélyes tengeri útat választják, és ahogyan csökken a kutatási és mentési akciók száma, úgy hal meg egyre több ember” - mondta John Dalhuisen.

Hétfőn, február 9-én 29-en – köztük gyerekek - vesztették életüket, a legtöbben megfagytak, miután az olasz partiőrség kimentette őket egy 106 embert szállító felfújható gumicsónakból. A beszámoló szerint a mentést nagyban megnehezítették a zord időjárási körülmények.

Az olasz sajtó szerint 9 túlélő, akik két másik hajóban utaztak, értesítette a partiőrséget, hogy több mint 200 migráns volt két másik hajón, amíg a harmadik hajó– meg nem erősített hírek szerint – további száz menekülttel a fedélzetén eltűnt, valószínűleg további 100 ember halálát jelentve ezzel. A lélekvesztők irányíthatatlanul sodródtak a tengeren 8 méteres hullámok között hánykolódva, a hőmérséklet alig pár fok volt a partiőrség jelentése szerint. A halottak a hírek szerint fiatal, 18-25 éves afrikaiak voltak.

„Elképzelhető, hogy az olasz partiőrség mindent megtett, amit tudott. Ez azonban egyértelműen nem volt elég. Ha az EU országok nem kötelezik el magukat, hogy látványosan növelik a kutatásra és mentésre szánt erőforrásaikat a Földközi-tengeren, akkor több hasonló tragédiával kell számolnunk” - mondta John Dalhuisen.