Hétfőn hirtelen félbeszakadt egy meghallgatás a katonai bíróságon, amelyet öt olyan ember ügyében tartottak, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kitervelésében. Ez a jelenet csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy kezdettől fogva tisztességtelenek a Guantánamon folyó katonai eljárások – mondta az Amnesty International.

A meghallgatás kezdete után percekkel, az eljáró katonai bíró szünetet rendelt el, miután az egyik vádlott, a jemeni Ramzi bin al-Shibh elmondta a bíróságnak, hogy a tárgyaláson részt vevő tolmács egy olyan korábbi CIA titkos börtönben dolgozott, ahol a foglyokat rendszeresen kínozták.

„Ha ezek az állítások igazak, akkor a tolmács puszta jelenléte is nagyon felkavaró a titkos börtönökben fogvatartottak számára. A védőknek meg kell hallgatniuk az illetőt, aki nagy valószínűséggel be tudna számolhat kínzásokról és erőszakos eltűnésekről”- mondta Anne FitzGerald, az Amnesty International kutatási és kríziskezelő igazgatója, aki maga is jelen volt a tárgyaláson.

„A szenátus kínzásokat feltáró jelentése és a katonai bíróságon történtek kényelmetlen ismét helyzetbe hozzák az amerikai kormányt: a guantánamói tárgyalás újabb igazságtalanságot tárt fel a már ismert kínzásokon kívül is.

Az e heti meghallgatás volt az első azóta, hogy 2014 decemberében egy szenátusi bizottság nyilvánosságra hozta azt a jelentését, amely részletesen beszámol az USA titkos börtöneiben elkövetett kínzásokról és más kegyetlen kihallgatási technikákról.