Az Amnesty International aggodalmát fejezi ki azokkal a beszámolókkal kapcsolatban, amelyek szerint előfordulhat, hogy rendőrök túlzott mértékű erőszakot alkalmaztak az ezen a héten Budapesten erőszakossá váló tüntetések során. A szervezet a mai napon arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy a bűnüldöző szervek tisztségviselői minden esetben tartsák tiszteletben erőszak alkalmazása során a szükségesség és arányosságán követelményét.

A tüntetések 2006. szeptember 17-én kezdődtek, és mostanáig négy egymást követő éjszaka folytatódtak, miután kiderült, hogy a magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc pártja parlamenti képviselőknek ez év májusában tartott beszéde során beismerte, hogy hazudott a magyar választóknak. A szeptember 18-i esti demonstráció folyamán néhány tüntető a beszámolók szerint megrohamozta a magyar állami televízió székházát, kövekkel támadt a rendőrökre, és több autót felgyújtott. Szeptember 19-én és 20-án ismét erőszakos összecsapásokra került sor a rendőrség és a tüntetők csoportjai között. Az összecsapások eredményeképpen mintegy 200 ember sérüléséről számoltak be, beleértve több mint 100 rendőrt. Számos tudósítás jelent meg a rendőrség állítólag túlzott erőszak alkalmazásáról és nem megfelelő eljárásáról a tüntetések során, többek között arról, hogy a rendőrök szeptember 19-én este egy újságírót gumibottal vertek fejbe annak ellenére, hogy bemutatta nekik az újságíró-igazolványát.

Az Amnesty International elismeri azokat a nehézségeket, amelyekkel a bűnüldöző szervek munkatársai szembesülnek erőszakos tüntetéseken való rendfenntartás folyamán, de megjegyzi, hogy a magyar hatóságoknak egyaránt felelősségük és a nemzetközi jog alapján kötelességük az emberek és vagyontárgyak biztonságának ás védelmének biztosítása. Mindazonáltal az is a nemzetközi jog szerinti kötelességük, hogy a nemzetközi normáknak, - köztük az erőszak alkalmazásra vonatkozóknak - megfelelő módon biztosítsák a tüntetéseken való rendfenntartást. Az Amnesty International a mai napon arra ösztönözte a kormányt, hogy biztosítsa a rendőrök nemzetközi szabályok szerinti tevékenységét, beleértve az ENSZ bűnüldöző szervek magatartási kódexének 3. cikkét, mely szerint „a bűnüldözési szervek csak akkor alkalmazhatnak erőszakot, amikor az feltétlenül szükséges, és csak olyan mértékben, amennyire azt feladatuk végrehajtása megkívánja”.

Háttér

A magyar miniszterelnök egy 2006. május 26-án, a pártja parlamenti képviselőinek tartott beszédét rögzítették, a beszéd pedig 2006. szeptember 17-én hozzáférhetővé vált a sajtó számára. A beszédben a miniszterelnök beismerte, hogy hazudott a magyar választóknak az ország pénzügyi helyzetével kapcsolatban, hogy megnyerje az országgyűlési választásokat. „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, minthogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel meg este. Nem akarom tovább csinálni.” – mondta a beszámolók szerint.

Válaszul mostanáig négy egymást követő éjszaka kormányellenes demonstrációk zajlottak Budapesten. A harmadik éjszaka, szeptember 19-én ismét erőszak tört ki, amikor egy nagyjából 1000 tüntetőből álló csoport állítólag elszakadt a tízezer fős békés tiltakozástól a a parlament előtt, és erőszakosan összecsapott a rendőrséggel, amely könnygázzal és vízágyúkkal válaszolt. Szeptember 20-án a beszámolók szerint több mint tízezer demonstráló gyűlt össze a parlament előtt, szeptember 21-én hajnalban pedig a rendőrök állítólag könnygázt vetettek be egy 200-300 fős csoporttal szemben. Egyéb nem erőszakos tüntetésekről is tudósítottak több más városból az országban.